Ce şanse sunt ca SUA şi zona euro să reintre în recesiune şi care ar putea fi efectele la nivel mondial şi în România

Autor: Bogdan Cojocaru 31.08.2011

Scăderile dramatice ale burselor din această lună, comentariile alarmante ale unor lideri ai lumii financiare referitoare la situaţia financiară a băncilor şi încetinirea economiilor din zona euro şi SUA pro­voacă temeri tot mai intense că Statele Unite şi zona euro vor reintra în recesiune, ceea ce va avea consecinţe la nivel mondial.

SUA se îneacă în datorii, iar Europa face implozie din cauza crizei din zona euro

În focul căderilor de pe burse, unii analişti s-au grăbit să calculeze probabilitatea unor noi declinuri economice. Economistul Nouriel Roubinii, cunoscut ca Doctorul Doom pentru prognozele sale pesimiste, dă şanse de 50% ca SUA să intre din nou în recesiune până anul viitor. Analiştii băncii britanice Standard Chartered consideră că şansele sunt de unu la trei în cazul Statelor Unite, iar probabilitatea ca euro să se confrunte cu o criză este de 50%. La alţi economişti, pariurile pe recesiunea din SUA variază de la 25% la 33%, scrie CNN Money. Cert este, însă, că toţi apreciază că riscurile unui nou declin economic cresc.

"SUA se îneacă în datorii, iar Europa face implozie în condiţiile în care problemele din zona euro se in­tensifică", spune un reprezentatnt al Standard Chartered, citat de The Guardian.

Economistul-şef al HSBC Stephen King decrie lumea ca "o tundră economică îngheţată", în care pute­rea băncilor centrale de a influenţa evenimentele dispare. "După Marea Recesiune din păcate nu a urmat şi Marea Revenire", remarcă King.

Banca americană Morgan Stanley a avertizat recent că SUA şi zona euro s-au apropiat periculos de recesiune. Instituţia şi-a redus, de altfel, estimările de creştere economică la nivel mondial de la 4,2% la 3,9% pentru anul acesta şi de la 4,5% la 3,8% pentru 2012.

"Prognoza noastră revizuită arată că SUA şi zona euro vor plana periculos de aproape de recesiune - definită ca două trimestre consecutive de scădere economică - în următoarele 6-12 luni", spune economistul Morgan Stanley Joachim Fels.

Schaeuble avertizează că economia mondială riscă şapte ani de recesiune

Ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble merge mai departe avertizând că economia mondială riscă şapte ani de recesiune din cauza încetinirilor şi problemelor datoriilor din SUA, Europa şi Japonia, potrivit agenţiei Xinhua.

La rândul lui, investitorul american George Soros a declarat într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel că SUA se îndreaptă către o nouă recesiune în formă de "W".

"Gradul de îndatorare al SUA este atât de mare, dar dacă o recesiune în formă de W era privită cu neîncredere în urmă cu câteva săptămâni, semnele de îndoială sunt mai puţine acum, deoarece pieţele financiare au un mod foarte sigur de a prezice viitorul. Pur şi simplu îl produc", spune Soros. El notează că pieţele financiare au decis că SUA intră în recesiune, în special după reducerea ratingului de top al ţării de către S&P.

Investitorul învinuie, de asemenea, pe cancelarul german Angela Merkel pentru criza financiară - partea a treia.

În legătură cu consecinţele unei noi recesiuni, majoritatea analiştilor sunt de acord că acestea vor fi mai grave decât în perioada de turbulenţe din 2007-2008 şi mai greu de combătut, deoarece economiile sunt mai vulnerabile, şomajul este ridicat, consecinţă a turbulen­ţelor economice precedente, iar diferite părţi ale economiilor sunt încă în perioada de recuperare. "Reintrarea în recesiune ar fi înfiorătoare, deoarece nu avem resursele sau voinţa de a răspunde, iar poziţia din care pornim este slabă", spune economistul-şef al Moody's Analytics Mark Zandi.

Scenariul Fitch pentru o recesiune în SUA

Agenţia de evaluare financiară Fitch a analizat scenariul unei recesiuni în "W" în SUA şi efectele acestuia, calculând că economia globală va pierde 2,1 puncte procentuale din creşterea economică între 2011 şi 2013. Zona euro, Marea Britanie şi Japonia şi-ar vedea economiile încetinind cu 1,6, 0,7, respectiv 0,9 puncte procentuale în aceeaşi perioadă. Agenţia avertizează însă că impactul asupra economiilor avansate ar putea fi mai mare din cauza unui al doilea val de efecte în care sunt incluse cele care se propagă prin sectoarele financiare interdependente.

De asemenea, în scenariul unei recesiuni în "W" în SUA, micile economii emergente din Asia cu legături adânci comerciale cu Statele Unite ar suferi cel mai accentuat declin al PIB-ului. Pentru Europa Centrală şi de Est Fitch vede încetinirea creşterii economice în special din cauza avansului mai slab în zona euro şi a aversiunii investitorilor faţă de risc.

În plus, o nouă recesiune în SUA ar duce la scăderea cererii de petrol la nivel mondial, preţul ţiţeiului putând să scadă la 90 de dolari pe baril anul viitor şi la 85 de dolari barilul în 2012.

Ce ar însemna o nouă recesiune în zona euro

În privinţa unei recesiuni în zona euro, profesorul de economie Daniel Dăianu atrage atenţia că economiile din Europa Centrală şi de Est nu pot fi decuplate de la mecanismul zonei euro.

"Pe filieră comercială şi financiară impactul este semnificativ. Băncile locale, deşi bine capitalizate, aparţin unor grupuri străine. Încetinirea din Europa nu are cum să nu afecteze regiunea în 2011 şi 2012", spune Daniel Dăianu.

FMI a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru SUA şi zona euro

FMI şi-a redus estimările de creştere economică pentru SUA şi zona euro şi atenţionează că Rezerva Federală şi BCE trebuie să fie pregătite pentru relaxarea politicii monetare, potrivit unui document obţinut de agenţia italiană ANS. FMI a diminuat prognoza de creştere economică a SUA de la 2,5% la 1,6% pentru acest an şi de la 2,7% la 2% pentru 2012. ANSA citează un proiect al studiului "World Economic Outlook" care va fi publicat pe 20 septembrie. Pentru zona euro FMI a redus proiecţia de creştere economică de la 2% la 1,9% pentru anul acesta şi de la 1,7% la 1,4% pentru anul viitor.

Opiniile optimiste

FMI, deşi a redus prognoza de creştere economică pentru zona euro şi SUA, a subliniat că nu vede semnele unei recesiuni globale. Nici analiştii Fitch nu se aşteaptă la o nouă recesiune. Preşedintele BCE Jean-Claude Trichet a minimalizat riscul unei noi recesiuni în blocul euro şi a spus că anticipează continuarea creşteri economice în zona euro într-un ritm modest. Totodată, în SUA, cheltuielile consumatorilor au înregistrat în iulie cea mai rapidă creştere din ultimele luni. Aceste cheltuieli au o pondere semnificativă în economie.

Miliardarul american George Soros: Pieţele financiare au un mod sigur de a prezice viitorul. Pur şi simplu îl fac, iar pieţele au decis că SUA vor intra în recesiune

Ce spun analiştii români despre o nouă recesiune în SUA şi zona euro şi despre consecinţele acesteia pentru România

Daniel Dăianu, profesor de economie: "Nu se poate spune 100% că se va intra în recesiune, dar probabilitatea este semnificativă. Dacă toţi politicienii de vârf spun că se va intra în recesiune, atunci se va intra. Dacă nu ai un echilibru în declaraţii, atunci dai brânci economiilor. Trebuie să avem un plan B şi un plan B la planul B. În România vom asista mai degrabă la stagnare, ceea ce ar echivala cu recesiune, deoarece stagnare înseamnă şomaj ridicat". Daniel Dăianu subliniază că BNR are posibilitatea de a umbla la dobânzi, mai ales că inflaţia scade, iar România are, în teorie, resorturi de amortizare a efectelor recesiunii precum ameliorarea eficienţei utilizării banului public, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene sau producţia mai mare în agricultură.

Dragoş Cabat, analist economic: "SUA au şanse de cel mult 10% de a reintra în recesiune. Pentru zona euro probabilitatea este de 50%". El apreciază că o nouă recesiune în SUA ar duce la o nouă criză mondială, care inevitabil va îngloba şi România. O recesiune în zona euro ar avea ca efect pentru România o uşoară încetinire a creşterii economice.

Nicolaie Chideşciuc, economist al ING: "Şansele sunt destul de mici. Nu putem vorbi de recesiune în România, ci cel mult de o creştere mai lentă. Piaţa a anticipat o schimbare importantă a creşterii economice. Ca efecte, exporturile către ţările UE vor fi afectate, iar încetinirea creşterii economice va face mai scumpă şi mai rară finanţarea".

Laurian Lungu, analist economic: "Perspectiva recesiunii este destul de îndepărtată. Există un risc, dar nu atât de mare. Depinde de ceea ce se întâmplă în al treilea trimestru. România va fi cu siguranţă afectată, dar depinde de magnitudinea problemelor, de cât de puternică este recesiunea şi de ce state cad în recesiune".