Oprescu se aruncă la un împrumut de 800 mil. euro pentru Capitală ca să ramburseze creditul lui Videanu

Autor: Iulian Anghel 31.08.2011
Banii vor fi folosiţi pentru refinanţarea unui credit de 500 de milioane de euro făcut în anul 2005 de Adriean Videanu şi pentru plata datoriilor RADET-ului.


Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) discută as­tăzi un proiect pentru contractarea unui nou împrumut de 800 mil. euro care să fie folosit pentru restructurarea datoriilor şi pentru proiectele viitoare.

Dacă consilierii aprobă acest proiect, iar Finanţele vor fi de acord, având în vedere că un astfel de împrumut ar intra în calculul datoriei publice, el ar fi şi cel mai mare contractat vreodată de o administraţie locală în România. Datoria publică a României era, la finele lui mai, potrivit Ministerului Finan­ţelor, de 37% din PIB (47 mld. euro) faţă de 30,8% din PIB la finele lui 2010. Din aceasta, 94,2% reprezenta datoria publică guvernamentală şi 5,7% datoria publică locală.

Împrumutul pe care îl analizează consilierii municipali reprezintă, ca volum, veniturile proprii ale municipalităţii pe aproape un an: în 2010 au fost de 833 mil. euro şi sunt estimate pentru 2011 la un mld. euro.

Împrumuturi la sume care depăşesc ordinul sutelor de milioane de euro au mai fost făcute în timpul în care Adriean Videanu era primar general (2005- 2008). O parte a acestor împrumuturi ajung la scadenţă în următorii ani şi ar urma să fie achitate potrivit intenţiilor din proiectul citat din acest nou împrumut.

Vârful de plată al împrumuturilor luate în timpul lui Videanu, în 2005, este în 2015, potrivit consilierilor generali. Anul trecut, actualul primar Sorin Oprescu afirma că din împrumutul lui Videanu mai ţine în bănci 100 mil. euro pentru a-l putea rambursa. Nici fos­tul primar nici cel actual nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Potrivit consilierului muncipal Doru Giugulea, banii din împrumut vor fi folosiţi şi pentru plata datoriilor istorice ale RADET, regia de termoficare a Capitalei, către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

Aceste datorii istorice, cifrate în jurul valorii de 700 mil. lei (fără penalităţi), adică apropae 163 mil. euro, reprezintă de ani buni mărul discordiei între municipalitate pe de o parte şi ELCEN şi Ministerul Economiei, pe de alta. Guvernul a promis că va rezolva problema penalităţilor, dar există conflicte legate de cuantumul sumei.

"De când Videanu a plecat de la Ministerul Economiei (în toamna anului trecut - n.n.) ELCEN tot ne blochează conturile. Probabil că vom plăti aceste datorii", argumentează Giugulea nevoia împrumutului.

Tot astăzi consilierii ar putea decide ca municipalitatea să preia datoriile RADET şi să facă primii paşi spre privatizarea ei.

Potrivit proiectului citat, din cele 800 mil. euro care ar urma să fie împrumutate, 500 mil. euro vor merge spre restructurarea îm­pru­muturilor şi, cum spune Giugulea, probabil şi spre plata datoriilor, rămânând pentru noi investiţii 300 mil. euro. Însă nu este stabilit spre ce investiţii vor merge banii, dar Bucureştiul are planuri măreţe, dacă ar fi să ne gândim doar la "autostrada suspendată" de care primarul general vorbeşte încă din campania electorală trecută, dar nu a ajuns să o înceapă şi nu este clar dacă o va începe până la urmă­toarea campanie electorală din vara lui 2012.

Problema datoriilor publice provenite inclusiv din investiţii uriaşe în infrastructură în­cepe însă să se pună tot mai acut în ţări mai dez­voltate decât România, cum sunt Grecia sau Spania. Creditul ar urma să fie contractat pe o perioadă de 15 - 20 de ani şi va fi garantat şi plătit de municipalitate, însă consilierii îşi pun problema: cine împrumută aceşti bani pe astfel de vremuri şi mai ales la ce dobândă?

Bucureştiul este cel mai bogat oraş al ţării, cu un venit al Primăriei Generale şi al sectoarelor care atinge şi 2 mld. euro în anii buni. Veniturile proprii ale municipalităţii, care sunt luate în calcul la puterea de rambursare a împrumutului, sunt în jur de 1 mld. euro anual, Bucureştiul realizând în jur de 20% din PIB-ul României.

Gradul de îndatorare a muncipalităţii, calculat ca raport între cheltuielile cu rata şi dobânzile la veniturile totale, era anul trecut de 8%. Însă datoriile totale ale Capitalei, ma­­jo­ri­tatea pe termen lung, sar deja de 1 mld. euro.

În mandatul lui Adriean Videanu muncipalitatea s-a împrumutat 2 mld. lei (500 mil. euro la cursul de atunci) prin emisiuni de obligaţiuni, pentru infrastructură, şi alte 700 mil. lei (200 mil. euro) au fost contractate pentru reabilitarea şcolilor. Rămâne de văzut însă dacă Finanţele vor aproba împrumutul cerut de municipalitate, după ce va fi aprobat de consilieri, întrucât Guvernul trebuie să calculeze datoria pe care o fac muncipalităţile ca datorie publică.