Ataşaţii economici de la Ministerul Economiei trebuie să treacă la Ministerul de Externe

Autor: Iulian Anghel 31.08.2011

Ministrul român de externe Teodor Baconschi a cerut în prezenţa premierului Emil Boc, la reuniunea anuală a diplomaţiei române, o clarificare în privinţa consilierilor economic de pe lâgă ambasade care acum sunt în subordinea Ministerului Economiei, el sugerând trecerea acestora la Ministerul de Externe.

De asemenea, ministrul a cerut ca, într-un orizont de timp nu prea îndepărtat, să reînceapă angajările la MAE plângându-se, în acest context, de lipsa personalului care se va acutiza pe măsură, spune el, ce se apropie data la care România va exercita preşedinţia rotativă a UE, în 2019.

"Ministerul Economiei să decidă odată dacă reţeaua de consilieri economici rămâne la ei sau trece la Ministerul de Externe pentru că este nevoie rapid de mai mulţi oameni, poate dintr-o nouă generaţie, şi totodată de o restructurare a sistemului în care funcţionează reprezentarea intereselor noastre comerciale globale".

Într-un interviu pentru ZF, Baconschi a spus, recent, că trecerea ataşaţilor comerciali la MAE ar asigura o mai bună coordonare pentru că acum ataşatul comercial are cu şeful unei reprezentanţe diplomatice relaţii care ţin de protocol şi nu relaţii de coordonare.