Pieţele au câştigat bătălia cu statele. Ce trebuie să facă România în „noua ordine mondială“

Autor: Iulian Anghel 01.09.2011

Destulă îngrijorare ieri la reuniunea anuală a diplomaţiei române. Premierul Emil Boc le cere diplomaţilor români din misiunile în străinătate mai multă implicare în promovarea afacerilor româneşti, anunţând demararea proiectelor de deschidere a unor centre de promovare a afacerilor la Moscova, Beijing, New York şi Bruxelles.

Ministrul de externe Teodor Baconschi admite constrângerile crizei, dar spune că are nevoie de mai mulţi oameni pentru a păstra diplomaţia la un înalt nivel calitativ. Şeful misiunii permanente a României pe lângă UE, ambasadorul Mihnea Motoc, crede că statele au pierdut lupta cu pieţele, dar punctează lucrurile pozitive: pieţele au obligat statele să examineze cu seriozitate impasul în care au intrat şi tot ele vor dicta limitele până la care va ajunge guvernanţa economică la nivelul euro sau al întregii Uniuni. În aceeaşi vreme, fostul comisar european al României, consilierul prezidenţial Leonard Orban, spune că este îngrijorat de turnura pe care ar putea-o lua procesul de ratificare în statele membre ale UE a planului de salvare financiară decis la ultimul summit al şefilor zonei euro, care ar putea să întâmpine unele probleme, inclusiv în Germania, unde este implicat nu doar Parlamentul, ci şi Curtea Constituţională.

Soluţia: în faţa pericolului dezintegrării, o integrare mai profundă a Uniunii care trebuie să fie susţinută de România. Cine vorbeşte acum despre colapsul UE este "imoral", după cum spune Mihnea Motoc care argumentează: "Niciuna dintre ţările UE nu ar fi putut evita singură colapsul. Cred, aşadar, că cine vorbeşte despre dezintegrarea UE este imoral."

Cum s-a ajuns aici? Dacă vorbim despre stat versus pieţe trebuie să examinăm mai atent situaţia, arată Motoc. Într-o vreme în care se întrezăreşte o ieşire din criză şi un proces de relansare economică, vorbim de o iraţionalitate a pieţelor, imposibil de anticipat în urmă cu câţiva ani. Dar dacă examinăm atent situaţia, această iraţionalitate sfârşeşte prin a avea o raţionalitate.

"Simplificăm prea mult răspunsul la criză care a fost: toată lumea se salvează, nimeni nu plăteşte, lucru ce a antrenat un anumit hazard moral, ceea ce a dus la hazardarea pieţelor, lucru de neconceput în urmă cu 4 - 5 ani. Acest lucru a avut şi un impact pozitiv: pieţele au impus o fermitate şi un acord politic drumului guvernelor. Pieţele vor dicta şi până unde se va întinde un proiect de guvernare în zona euro sau în UE", spune Motoc.

Cu alte cuvinte, guvernele au pierdut lupta cu pieţele, dar pieţele au disciplinat guvernele. Iar totul trebuie privit în logica luptei pentru "noua ordine mondială", după cum spune, într-un interviu pentru ZF ce va fi publicat mâine, ambasadorul României în Germania, Lazăr Comănescu. În acest nou context internaţional, a arătat ieri premierul Emil Boc, prezenţa în străinătate a ambasadorilor va fi justificată şi de performanţele lor economice şi de capacitatea de a găsi soluţii pentru legături mai strânse între investitorii români şi cei străini.