Vin creşterile de toamnă pe bursă?

Autor: Adrian Cojocar 01.09.2011

Doar 19 acţiuni din 80 câte sunt listate pe bursă au înregistrat creşteri anul acesta, astfel că indicii pieţei arată după primele opt luni ale anului o scădere de aproape 10% pe indicele BET, în timp ce indicele BET-FI, reprezentant de cele cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea, s-a depreciat cu 15%.

Totuşi cei mai mulţi analişti sunt de părere că piaţa va recupera din pierderile puternice consemnate în ultimele luni, care au dus cele mai lichide acţiuni de pe piaţă în

jos cu circa 20%, mai ales dacă bursele internaţionale se calmează.

Toamna este tradiţional o perioadă în care investitorii revin pe burse după perioada de vacanţă, fapt ce ar putea aduce o infuzie de capital care să susţină cotaţiile bursei.

"Eu văd în acest moment o recuperare până la sfârşitul anului în scenariul de bază şi nu cred că bursa va încheia anul sub nivelurile actuale. Dacă se va confirma scenariul de stagnare a economiilor, bursele mature pot să se mai ajusteze în jos cu un procent de 10%", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR. El este de părere că minimele anuale, care au fost atinse recent, nu vor fi depăşite.