România are mulţi "Steve Jobs mai mici", spune fostul şef al Hidroelectrica, una din cele mai mari companii de stat. "Dacă se făcea în privat ca la stat, Apple nu ar fi existat niciodată"

Autor: Adelina Mihai 01.09.2011

"Nu putem fi toţi Steve Jobs, însă România are manageri care pot fi consideraţi un fel de Steve Jobs mai mici, de aceea este important să se schimbe sistemul de management la companiile de stat", a spus Mihai David, fostul şef al Hidroelectrica, una din cele mai mari companii de stat şi actual membru în Consiliul de Administraţie al companiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul şedinţei deschise de redacţie ZF Expert, organizată astăzi pe tema introducerii managementului privat la marile companii de stat.
Declaraţia lui David a venit ca urmare a propunerii venite din partea lui Ionel Blănculescu, preşedinte şi CEO al companiei Consultanţă şi Investigaţii Financiare şi fost ministru al controlului în timpul guvernului Năstase pentru eficientizarea companiilor de stat.

Cine sunt executivii care conduc cele mai profitabile zece companii din România

"Cred că ar trebui să se renunţe la această etapă de introducere a managementului privat la companiile de stat şi să se apeleze la firmele mari de consultanţă din Big 4 (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst& Young şi Deloitte- n.red.): să luăm patru companii reprezentative de stat, iar managementul acestora să se atribuie pentru un mandat de x ani unor companii precum PwC sau KPMG", a spus Blănculescu.

În acest context, David a spus că nu este de acord cu această idee, folosind exemplul fondatorului Apple, Steve Jobs, un lider apreciat pentru metodele de leadership pe care le-a aplicat pentru a dezvolta compania.

"Dacă se făcea aşa şi în mediul privat, Apple nu ar fi existat niciodată, pentru că nu poţi să pui în faţa mea o persoană care nu ştie ce să-mi ceară. Nu putem fi toţi Steve Jobs, însă România are manageri care pot fi consideraţi un fel de Steve Jobs mai mici, de aceea este important să se schimbe sistemul de management la companiile de stat", a spus David.