Retragerea aplicaţiei FT de la Apple ar putea stabili un trend în presa online

Autor: Ştefan Vrabie 01.09.2011

Apple a retras de curând de pe platforma mobilă iOS aplicaţia cotidianului Financial Times, după ce a găsit metode de nu a plăti cei 30% din veniturile din abonamente către Apple, ceea ce ar putea deveni un trend în rândul marilor publisheri, scrie revista Business Insider.


FT a fost pregătit pentru acest lucru, deoarece a lansat recent o aplicaţie HTML5, standard de internet, care nu se mai foloseşte de platforma iOS dar poate fi instalată pe dispozitivele Apple.


Apple a lansat în acest an propriile servicii pe bază de abonament pentru accesarea revistelor, ziarelor, conţinutului video şi muzicii, care însă nu au avut succes printre marii publisheri.


Cele mai multe companii nu doresc să predea 30% din veniturile sale către o altă companie. Dar probabil cel mai imporant aspect este că atunci când o publicaţie este oferită prin intermediul platformei iOS, ea nu primeşte acces la informaţiile clienţilor; Apple ţine aceste informaţii. Potrivit oficialilor FT aceste informaţi sunt esenţiale pentru publicaţii pentru a putea face reclame personalizate, promoţii sau concursuri. Ziarele care oferă acces la conţinutul lor prin intermediul Apple nu primesc nici măcar o adresă de email a clienţilor.


Până acum mai multe companii şi-au retras aplicaţiile de pe iPad sau iPhone deoarece au ales să folosească aplicaţii cu noul standard pentru internet HTML5.
Apple face bani în special din hardware şi motivul pentru care a adăugat şi distribuirea media este că doreşte să facă dispozitivele sale cât mai atractive pentru consumatori.


Purtătorul de cuvânt al FT a calificat neînţelegerea cu Apple drept "amiabilă" şi a declarat că publicaţia are în plan noi aplicaţii pentru App Store. Următoarea ar putea fi lansată chiar în septembrie şi va fi finanţată din venituri din publicitate, şi nu abonamente, fără a intra în conflict cu politica Apple.