WikiLeaks anunţă că a publicat toate telegramele diplomatice americane

Autor: Ioana Bojan 02.09.2011
WikiLeaks, specializat în dezvăluirea documentelor secrete, a afirmat vineri că a publicat pe site-ul său toate cele 251.287 de telegrame diplomatice americane pe care le deţine, relatează AFP.


Pe contul său de Twitter, WikiLeaks a anunţat difuzarea a "251.287 de telegrame diplomatice americane, care pot fi consultate cu ajutorul cuvintelor-cheie", furnizând adresa site-ului care le găzduieşte, fără a preciza dacă din toate aceste documente au fost şterse numele persoanelor implicate.


WikiLeaks, care nu a putut fi contactat vineri dimineaţă, ameninţase cu o zi înainte că va difuza versiunea integrală a telegramelor, în pofida avertizărilor organizaţiilor pentru drepturile omului şi ale Statelor Unite cu privire la riscul pe care acest lucru l-ar putea reprezenta pentru persoanele citate.


Până în prezent, WikiLeaks a dezvăluit în mai multe etape o parte a telegramelor diplomatice pe care le are la dispoziţie.

Site-ul a publicat o primă serie de circa 20.000 de documente de la sfârşitul anului trecut. Această publicare, etalată pe câteva luni, s-a făcut în parteneriat cu câteva ziare, între care New York Times şi The Guardian, care au şters din documente numele contactelor sau persoanelor incriminate.

WikiLeaks a furnizat în ultimele zile un nou lot de aproape 134.000 de telegrame diplomatice americane, dintre care mai multe sunt integrale.
Totalitatea telegramelor diplomatice deţinute de WikiLeaks pot fi consultate acum cu ajutorul unui cuvânt-cheie, fie introducând numele unei ţări, a datei unei telegrame sau a originii unui document, la adresahttp://www.cablegatesearch.net/search.php.