China către Europa: Nu vă puteţi baza numai pe noi să salvăm Grecia

Autor: Catalina Apostoiu 04.09.2011

În cadrul unei convorbiri telefonice "obişnuite" cu şeful Comisiei Europene Manuel Barroso, premierul chinez Wen Jiabao a oferit asigurări că ţara sa va sprijini în continuare zona euro, potrivit EU Observer.

De la începutul crizei datoriilor din zona euro, China a susţinut ţări cu probleme ca Grecia, Spania, Portugalia şi Italia prin achiziţii de obligaţiuni. Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze Wang Xining a declarat că guvernul său "ar putea continua achiziţiile de obligaţiuni, dar acest lucru depinde de randamentele acestor obligaţiuni".

"Vrem să vedem că zona euro este într-o stare bună şi suntem dispuşi să oferim susţinere sub diferite forme, însă alocarea unor sume uriaşe pentru obligaţiuni nu este o măsură realistă. Nu vă puteţi baza numai pe China pentru salvarea Greciei", a spus Xining.

În decizia privitoare la achiziţionarea anumitor obligaţiuni, guvernul chinez ia în considerare recomandările agenţiilor de rating, "dar şi disponilibitatea politică de a implementa reforme structurale" şi sfaturile bancherilor centrali.

"Fundamentele economice din Europa sunt în continuare solide, iar economia are un potenţial uriaş de a se redresa şi creşte, cu condiţia implementării unor schimbări structurale şi controale bugetare", a declarat Wang.

La rândul său, premierul chinez Wen Jiabao a declarat că ţara sa va privi în continuare Europa drept una din principalele sale destinaţii de investiţii, conform Bloomberg.

China "a avut dintotdeauna încredere în economia europeană şi euro", a declarat Jiabao. Ţara asiatică "monitorizează îndeaproape condiţiile economice din Europa".

Potrivit premierului chinez, economia mondială trece printr-o perioadă "complicată, delicată şi dificilă", fiind necesară implementarea unor politici macroeconomice responsabile de către guverne şi o coordonare mai strânsă.