Şeful Autovit propune interzicerea afişelor de vânzare pe maşini, în parcări. Ce părere aveţi? Comentaţi aici

Autor: Bogdan Alecu 04.09.2011

Asociaţia Naţională a Proprietarilor şi Administratorilor de Complexe, Târguri, Pieţe şi Oboare din România (ANPACT), condusă de Nicolae Răgălie, care mai deţine şi funcţia de director al Autovit SA, compania ce deţine cel mai mare târg auto din Europa de Est, doreşte să interzică expunerii pe autovehicule de afişe sau anunţuri legate de vânzarea acestora. Autovit SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,2 mil. euro şi un profit net de 1,1 mil. euro, având o marjă de profit de 34%, fiind printre cele mai profitabile companii de pe piaţa locală.

Reducerea taxei auto va duce la creşterea achiziţiilor de maşini vechi

În cadrul prevederilor propuse, ANPACT propune interzicerea expunerii pe autovehicule de afişe sau anunţuri privind oferta de vânzare a acestora, cu excepţia autovehiculelor expuse spre vânzare în spaţii special amenajate, interzicerea ocupării spaţiilor din domeniul public precum intersecţii, părţi din carosabil, trotuare, staţii RATB, spaţii verzi, parcări ale marilor magazine şi alte parcuri amenajate cu autovechiule şi sancţionarea acestora cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei şi ridicarea acestor maşini.

"În astfel de zone se dezvoltă adevărate târguri auto ilegale, organizate ad-hoc. Aceştia nu doar ocupă drumurile publice, spaţiile verzi sau parcările dar nici nu plătesc vreo taxă pentru acest lucru şi nu sunt sancţionaţi", declară Nicolae Răgălie în cadrul comunicatului.

Târgul Autovit a fost controlat în urmă cu două luni de poliţiştii de investigare a fraudelor care au verificat dacă există maşini furate sau dacă se comercializează produse contrafăcute. La acţiune au participat poliţişti de la Servciul de Investigare a Fraudelor Sector 4 şi echipaje de jandarmi.

Acţiunea a vizat evaziunea fiscală, punerea în vânzare a unor produse contrafăcute, contrabanda şi identificarea unor eventuale autoturisme furate precum şi comerţul stradal ilegal, pentru că în zona târgului de la Vitan vin şi persoane care vând îmbrăcămine şi încălţăminte sau produse de uz casnic.

În urma acţiunii au fost verificate 57 de societaţi comerciale şi persoane fizice precum şi 37 de autoturisme în urma cărora existau suspiciuni. În cazul maşinilor nu s-au identificat nereguli potrivit oficialilor Poliţiei Capitalei. Ea a subliniat că în urma razeiei s-au întocmit opt dosare penale, dintre care şapte pentru punerea în circulaţie a unor produse contrafăcute şi unul pentru drepturi de autor. În total s-au dat amenzi de 11.000 de lei şi s-au confiscat bunuri în valoare totală de 178.000 de lei, conform procedurii, bunurile contrafăcute vor fi distruse.

Centrul Autovit este vizitat în fiecare weekend de aproximativ 20.000-25.000 de persoane, iar în cadrul acestuia sunt oferite spre vânzare între 2.000 şi 2.500 de maşini care aparţin unor persoane private. Alături de acestea în Autovit mai sunt prezente şi serviceuri auto dar şi comercianţi care vând de la îmbrăcăminte la componente auto sau chiar produse alimentare.

"Este bine ca aceste razii să aibă loc deoarece noi nu putem controla direct actele maşinilor vândute sau toţi comercianţii. Este al doilea an în care este efectuată o astfel de razie şi nu s-a găsit nicio neregulă la maşini. Astfel de razii ar trebui să se efectueze însă şi la târgurile paralele care sunt pe străzile din jurul Autovit", a spus Nicolae Răgălie, directorul general al Autovit.

Compania Autovit S.A care deţine centrul din Vitan cu o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi este controlată de oamenii de afaceri Cornel Pârvu, Florea Pârvu, Florian Nilă şi Irina Nilă. Numele lor au ieşit în "luminile rampei" atunci când au vândut-o în 2009 contra sumei de aproape 5 mil. euro. Potrivit Registrului Comerţului, compania Autovit S.A. are asociaţi tip listă, nefiind comunicat numele acestora. Vânzarea site-ului autovit.ro a fost considerată afacerea anului în internet la acea vreme. Siteul a fost cumpărat de Naspers, una dintre cele mai mari companii media din lume cu sediul în Africa de Sud.