Veştile proaste sunt digerate cu greu de bursele din întreaga lume

Autor: Bogdan Cojocaru 05.09.2011

Bursele europene au crescut săptămâna trecută, în ciuda unei căderi abrupte înregistrate vineri. Pe par­cursul săptămânii, investitorii au fost încurajaţi de creş­terea cheltuielilor de consum în SUA, cea mai mare eco­nomie a lumii, de activitatea din afaceri, de co­menzile din industrie care au depăşit estimările şi de speranţele că banca centrală a SUA (Fed) ar putea introduce noi măsuri de stimulare economică, scrie Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 al acţiunilor europene a urcat cu 3,4% săptămâna trecută, cel mai important avans din ultimele două luni, după o scădere de 3% vineri. În august indicele a înregistrat însă cel mai mare declin lunar de după octombrie 2008, de 10%, din cauza îngrijorărilor că redresarea economiei mondiale slăbeşte.

"Acţiunile europene par foarte ieftine în comparaţie cu obligaţiunile. În privinţa datelor macroeconomice, vedem discrepanţe între datele solide, care par încurajatoare, şi cele care reies din sondaje, care sunt mai degrabă dezamăgitoare. Problema ar fi în care să avem încredere", spune Raimund Saxinger, admi­nistrator de fonduri la Frankfurt-Trust Investment.

Principalii indici bursieri din 18 state vest-europene au înregistrat creşteri săptămâna trecută. Indicele CAC 40 al bursei de la Paris a avansat cu 2%, FTSE 100, al pieţei londoneze, a crescut cu 3,1%, iar DAX, al bursei germane, a urcat cu mai puţin de 0,1%. Indicele grecesc ASE a crescut cu 1,3%, primul avans de o săptămână din ultimele şase săptămâni. În SUA, indicele Dow Jones a pierdut 0,4%.

Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat la sfârşitul lunii trecute că în iulie cheltuielile de consum ale populaţiei au crescut cu 0,8%, cel mai rapid ritm de după februarie, după o scădere de 0,1% în iunie. Publicarea discu­ţiilor de la întâlnirea oficialilor Fed de pe 9 august, când instituţia a hotărât menţinerea dobânzilor la niveluri scăzute pentru următorii doi ani, arată că o parte din membrii conducerii Fed a susţinut măsuri mai substanţiale pentru impulsio­narea revenirii şi a angajărilor. Investitorii au văzut în aceste discuţii speranţe că Fed va anunţa acţiuni mai hotărâte pentru stimu­larea econo­mi­ei la ur­mă­toarea întâlnire, de pe 21 septembrie.

Vineri însă au fost publicate date care au arătat că în SUA numărul locurilor de muncă a stagnat în august. Veştile proaste au readus turbu­lenţele pe pieţe. FTSE 100 a scăzut cu 2,34%, DAX a pierdut 3,36% din valoare, iar CAC 40 a coborât cu 3,59%. ASE a picat cu 4%, potrivit The Wall Street Journal.