Nu doar Apple face portabile ultrasubţiri: 9 tablete şi ultrabook-uri noi despre care merită să ştiţi

Autor: Ştefan Vrabie 05.09.2011

Companiile de tehnologie şi-au arătat cele mai noi dispozitive la târgul IFA din Berlin de săptămâna aceasta, încercând să demonstreze că Apple nu e singura companie care poate face tablete şi laptop-uri ultra-subţiri, scrie revista americană Time. Iată câteva dintre cele mai noi tablete şi ultrabook-uri prezentate la IFA.

Samsung Galaxy Tab 7.7

Următoarea generaţie a liniei Galaxy Tab de la Samsung este mai subţire, mai uşoară şi mai rapidă. Display-ul este un Super AMOLED cu o rezoluţie WXGA de 1280x800 şi rulează sistemul de operare Google Android 3.2. Sub ecranul de 7,7 inchi, Galaxy 7.7 are un procesor de 1,4GHz dual core şi dispune de o cameră de 2 megapixeli în faţă şi una de 3 în spate. Tableta cu o grosime de 7,89mm şi o greutate de 335g mai dispune şi de un slot pentru un card SD ce poate extinde memoria cu până la 32GB.

Samsung Galaxy Note

Un alt dispozitiv hibrid tabletă/smartphone de la Samsung, Galaxy Note, are cu un ecran HD Super AMOLED de 5,3 inchi şi va veni echipat cu un stylus "avansat" numit S Pen. Hibridul care va avea sistem de operare Google Android 2.3 are un procesor dual core de 1,4GHz şi o cameră de 8 megapixeli cu flash LED ce poate înregistra video Full HD. Stylus-ul se folo­seş­te pe ecranul touch sensibil la presiune pentru a crea schiţe sau pentru a scrie de mână.

Toshiba AT200

Pentru următoarea sa tabletă, Toshiba a pus pa îndemâna utilizatorilor microUSB, microSD, microHDMI, un procesor dual-core de 1,2GHz, toate ambalate într-un pachet de 0,8 cm grosime şi cu o greutate de 600 de grame. Noua tabletă, potrivit oficialilor companiei va fi disponbilă în Europa în al patrulea trimestru al anului acesta.

Lenovo IdeaPad A1

Lenovo IdeaPad A1 are un procesor de 1GHz cu un singur nucleu, rulează sistemul de operare Google Android 2.3 şi are un ecran de 7 inchi. Chiar dacă caracteristicile nu par a fi atât de impunătoare tableta a fost concepută pentru a intra în categoria tabletelor ieftine având un preţ de 199 de dolari pentru modeul de 8Gb. Tableta va fi lansată luna aceasta în Europa.

Sony Tablet S

Sony a anunţat două tablete cu sistem de operare Android numite Sony Tablet S şi Sony Tablet P. Tableta S va fi pusă în vânzare în luna septembrie şi va fi disponibilă în două versiuni, de 16GB şi 32GB, şi vor avea ca sistem de operare Google Android 3.1.

Tablet S are o greutate de 600g şi un ecran touch de 9,4 inchi. În interiorul tabletei este un procesor dual-core cu o viteză de 1GHz şi 1GB memorie RAM. Tableta conţine o cameră de 5 megapixeli în spate, o cameră frontală pentru video chat sau apeluri video, un port USB, un slot pentru card SD, Wi-Fi şi Bluetooth.

Sony Tablet P

Tot la IFA Sony a dezvăluit şi tableta cu două ecrane anunţată la începutul anului, care va avea numele de Sony Tablet P. Cele două ecrane touch de 5,5 inchi se pliază greutatea tabletei fiind de 400g. Tablet P va avea un procesor nVidia Tegra 2 şi va rula pe platforma Google Android 3.2.

Acer Aspire S3

"Ultrabook" este jargonul folosit de Intel pentru laptop-urile ultra-subţiri cu design asemănător cu cel al MacBook Air de la Apple. Acer vine cu un "ultrabook" numit Aspire S3 cu un ecran de 13,3 inchi şi cadru metalic. Care are o grosime de 1,3 cm şi cântăreşte mai puţin de 1,4 kg. Ultrabook-ul este dotat cu cea de-a doua generaţie a gamei de procesoare Intel Core şi, la alegere, cu un SSD de 240 GB sau un HDD de 320/500 GB. Laptop-ul ultraportabil mai este echipat cu Dolby Home Theater v4, cablu HDMI inclus pentru a conecta Aspire S3 la alte periferice HD şi un card reader 2-in-1, care suportă carduri SD şi MultiMediaCard. Preţul noului laptop va fi între 799 de euro şi 1.199 de euro în funcţie de configuraţia aleasă.

Lenovo U300

Tot la IFA 2011 Lenovo intră în lupta ultrabook-urilor cu câteva modele. Modelul U300s, principalul model din gama ultrabook-urilor de la Lenovo, vine cu un ecran de 13,3 inchi, un proceso Intel Core i7, 4GB de momerie RAM şi un SSD de 256GB, toate într-o carcasă de 1,5 cm grosime. Modelul U300 este puţin mai gros având 1,8 cm şi vine cu posibilitatea de a alege un HDD în loc de SSD. Cel mai mare din seria Ultrabook de la Lenovo este U400, şi este singurul model care are placă video dedicată şi un DVD drive, dar tot reuşeşte să "strângă" tot într-un cadru de 2.2 cm grosime. Toate trei modele vor fi disponibile din luna noiembrie începând de la 799 de dolari pentru U300, 849 de dolari pentru U400 şi 1.195 de dolari pentru U300s.

Toshiba Portege Z830

Toshiba "slabeşte" cu 20% din greutate şi reduce cu 40% grosimea la laptop-urile din generaţia anterioară Portege pentru a crea seria Z830. Preţul de pornire pentru noua generaţie a laptop-urilor este de 1.000 de dolari. Laptop-ul are un ecran de 13,3 inchi, a doua generaţie de procesoare de la Intel şi un SSD de 128GB, şi are o grosime de 1,6 cm şi o greutate de mai mică de 1,1 Kg. Noua serie Portege se va lansa în noiembrie.