Căi ferate de mare viteză în Polonia cu bani de la UE

Autor: Paul Comşa 06.09.2011

Polonezii vor să construiască până în 2020 căi ferate de mare viteză cu bani de la UE, scrie publicaţia poloneză Rzeczpospolita. Uniunea Europeană va finanţa proiectul ambiţios de construire a noii căi ferate care va costa 18 miliarde de zloţi (4,27 mld. euro). De asemenea, pentru a achiziţiona trenuri ce vor atinge viteze de până la 250 de km/h vor fi necesari încă 6 miliarde de zloţi (1,42 miliarde de euro).

Uniunea Europeană a anunţat că modernizarea infrastructurii feroviare poloneze reprezintă una din priorităţile sale pentru Europa Centrală. Printre atuurile Poloniei se nu­mără populaţia de peste 40 de mil. locuitori, su­prafaţa sa foarte mare şi poziţionarea strategică în centrul Europei.

Prima cale ferată de ma­re viteză va fi cons­truită între Varşovia şi Lodz, urmând ca ulterior să fie extinsă spre Wroclaw şi Poznan. Dacă va fi finalizată, linia de mare viteză ce se va întinde pe 450 de kilometri va fi una dintre cele mai lungi din Europa, legând oraşele poloneze de Dresda, Praga şi Berlin.

Nu este însă prima dată când Polonia ia în calcul construirea de căi ferate de mare viteză. În aprilie, miniştrii transporturilor din Polonia şi Cehia au semnat un acord de cooperare cu scopul de a construi o cale ferată de mare viteză între cele două ţări.