Preşedintele BCE susţine ideea Statelor Unite ale Europei

Autor: Vlad Popescu 06.09.2011

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a declarat că dacă guvernele din zona euro nu adoptă politici şi măsuri adecvate, acestea ar trebui să poată fi hotărâte de o entitate centrală, spre exemplu de un guvern federal al uniunii monetare.

"Cred că, într-o zi, poporul european va avea o confederaţie. Ne putem imagina un guvern federal", a afirmat Trichet, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

Declaraţiile lui Trichet vin să susţină conceptul de Statele Unite ale Europei, despre care preşedintele României Traian Băsescu a vorbit la sfârşitul lunii august.

El a adăugat că sectorul financar ar trebui decuplat de riscul datoriilor de stat din zona euro, propulsat semnificativ de criză. Trichet a arătat că statele din zona euro trebuie să implementeze "imediat" con­solidarea Fondului Eu­ropean de Stabilitate Financiară aprobată în iulie, odată cu al doilea acord de intervenţie financiară inter­naţională pentru Grecia.

Trichet a mai arătat că este nevoie de un val de reforme economice structurale în zona euro, pentru îmbunătăţirea productivităţii, susţinerea creşterii economice şi potenţialului de angajare.

El a adăugat că uniunea monetară are nevoie de o consolidare substanţială a Pactului de Creştere şi Stabilitate, care gu­vernează politica fiscală a statelor membre.

"Ne putem imagina că mâine, dincolo de ce putem vedea acum, dacă în pofida recomandărilor o ţară nu ia sau nu poate lua deciziile necesare, ar trebui să fie posibil ca acestea să fie luate de la centru, din centrul monedei unice", a comentat oficialul.