La cinci ani de la listarea Transelectrica, statul promite să respecte programul de listări. Următoarea ofertă, tot Transelectrica

Autor: Adrian Cojocar 07.09.2011
Listarea Transelectrica, în septembrie 2006, a fost prima mare ofertă de acţiuni derulată de stat pe Bursa de la Bucureşti. În cei cinci ani care au trecut, statul a mai listat o singură companie (Transgaz în 2007). În ciuda eşecului ofertei Petrom din iulie, reprezentanţii statului spun că vor continua programul de privatizări prin bursă, iar prima pe listă este tot Transelectrica, unde statul îşi propune să vândă încă 15% din acţiuni până la finele anului.


Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), i-a asigurat ieri pe investitori şi pe reprezentanţii pieţei de capital că programul de oferte şi listări ale companiilor de stat pe bursă se va respecta aşa cum a fost întocmit.

Guvernul a promis că vinde pe bursă pachete de câte 15% din Transelectrica şi Trasgaz până la finele anului şi că va lista 15% din Romgaz Mediaş în prima parte a anului viitor. Conform acordului cu FMI, Guvernul s-a angajat să mai listeze pachete de cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Totodată, anul viitor urmează să fie reluată oferta de vânzare a unui pachet de 9,84% din Petrom, după ce statul nu a reuşit să vândă acţiunile în iulie. "În ciuda faptului că primul pas din program nu a fost încununat cu succes, suntem hotărâţi să continuăm programul exact aşa cum ne-am propus şi să începem cu Transelectrica, cu care am avut o colaborare foarte bună şi are know-how-ul necesar pentru finalizarea următoarei etape. Cel mai târziu la sfârşitul săptămânii viitoare vom avea anunţul privind procesul de selectare a intermediarului şi în debutul lunii octombrie cred că vom finaliza selecţia acestuia", a declarat Victor Cazana. El a mai spus că se pot trage anumite învăţăminte de pe urma eşecului ofertei de vânzare a pachetului la Petrom derulată recent pe bursă, însă au fost mai mult chestiuni mărunte, de nuanţă, care însă adunate pot să schimbe rezultatul.

Recent, reprezentanţii statului au anun­ţat că listează la bursă Taromul, iar Ministerul Comunicaţiilor pregăteşte îm­pre­ună cu grupul grec OTE listarea Romtelecom. De-a lungul anilor s-au mai vehiculat alte intenţii ale statului de listare a unor companii din portofoliu, precum CFR şi CEC Bank.

Oferta Petrom a avut şi beneficii chiar dacă s-a finalizat fără succes

"Deşi oferta Petrom n-a fost finalizată cu succes, oamenii au început să ne cunoască şi într-un timp relativ scurt vom ajunge acolo printre ei. Transgaz şi Romgaz reprezintă următorii paşi din program", a precizat Cazana.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, crede că statul trebuie să tragă învăţămintele din oferta Petrom şi să conştientizeze că în această perioadă cu turbulenţe pe pieţe trebuie să lase un discount investitorilor dacă vrea ca ofertele derulate pe bursă să se finalizeze cu succes.

De cealaltă parte, şeful OPSPI a răspuns că discountul este un subiect sensibil şi statului îi este greu să vândă la discount companii cu care se mândreşte. El a subliniat că peste tot în lume există instituţii care se preocupă ca să maximizeze valorile pe care le obţin în urma vânzării participaţiilor din portofoliul statului.

Totuşi, în condiţiile în care acţiunile Transelectrica se tranzacţionează în prezent în jurul valorii de 18 lei, va fi dificil ca statul să obţină un preţ mai mare decât cel din oferta publică iniţială de acum cinci ani, de 16,8 lei. Bogdan Chetreanu, reprezentantul CNVM, a ţinut să precizeze că statul trebuie să analizeze cauzele eşecului ofertei Petrom pentru ca pe viitor acestea să fie evitate, el amintind totodată şi de intenţia statului de a dona profitul Transgaz, menţionând faptul că investitorii sunt foarte atenţi la lucruri de acest gen.

"Oferta de listare a Transelectrica pe bursă a făcut dovada primului rol al pieţei de capital, cel de finanţare a companiilor mai ales că în aceste vremuri statul cu greu găseşte lichidităţi pe alte pieţe", a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. În ceea ce priveşte propunerea FMI privind implementarea unui management privat în cadrul companiilor de stat cu probleme, Horia Hăhăneanu, care a fost numit recent director general la Transelectrica, spune că susţine această idee pentru că a avut contact cu spiritul antreprenorial privat. Hăhăianu este fondatorul companiei locale Digisign, furnizor de soluţii de securitate IT.

"Listarea la bursă ar rezolva problema managementului privat la companiile de stat şi poate fi văzută ca o alternativă la acest lucru pentru că în urma listării firmele de stat sunt obligate să menţină nişte standarde ridicate de transparen­ţă", este de părere Valentin Ionescu.

Acţiunile Transelectrica au bătut bursa în ultimii cinci ani

În cei cinci ani de când acţiunile Transelectrica sunt listate pe bursă, au adus investitorilor un randament de circa 20%, incluzând câştigul din dividende, dacă luăm în calcul preţul acestor titluri de pe parcursul şedinţei de ieri, de 18,4 lei/unitate. Aprecierea titlurilor Transelectrica faţă de preţul de ofertă din 2006 a fost de 9,5%, mult peste cel al pieţei, reprezentată de indicele BET-C, care a pierdut în aceeaşi perioadă 31,4% din valoare.

Pe parcursul celor cinci ani de când este listată pe bursă, Transelectrica a înregistrat profituri cumulate de 387 mil. lei, din care aproape jumătate, respectiv un câştig net de 178 mil. lei (42,3 mil. euro), a fost obţinut numai în prima jumătate din acest an.

"Profitul din primele şase luni ale anului 2011 se bazează pe o creştere a cantităţii de energie electrică transportată. Având în vedere că aceasta a continuat să crească în ultimele luni, profitul se va menţine până la sfârşitul anului sau chiar va creşte puţin faţă de cel raportat în primele şase luni", a precizat Corneliu Ene, directorul general adjunct al Transelectrica.

El a mai spus că în anii anteriori programele de mentenanţă se făceau cu întârziere, iar cheltuielile aferente acestor programe afectau rezultatul la final de an, însă în 2011 mentenanţa s-a realizat mai repede decât de obicei, astfel că rezultatul Transelectrica în a doua jumătate a anului nu va mai fi afectat atât de puternic.

Consumul de energie electrică a crescut în primele şase luni cu circa 5%, iar reprezentanţii Transelectrica spun că acest ritm s-a menţinut şi în lunile iulie şi august.