Ce spunea în primăvară Max Boegl, constructorul Arenei Naţionale despre gazon: "Este partea cea mai uşoară. Poate fi pus şi într-o săptămână". Cine este responsabil şi de ce n-a fost bun gazonul?

Autori: Andreea Neferu , Cristi Moga 07.09.2011

Gazonul stadionului Naţional Arena, montat de firma Gama Verde, deţinută de omul de afaceri Adrian Oprişan, era considerat în primăvară una dintre cele mai uşoare componente ale proiectului care a costat peste 200 de milioane de euro.

A fost sau n-a fost gazon pe stadion?

Un super stadion în 20 de ani

Cu toate acestea, pe lângă ratarea calificării, gazonul moale, care s-a rupt în zeci de bucăţi încă din primele minute de joc, a umbrit spectacoulul din cadrul meciului România - Franţa, care ar fi trebuit să fie evenimentul anului în Bucureşti.

"Sub gazon există instalaţii de drenaj, de încălzire, de stropire la nivelul gazonului, abia peste vine stratul de gazon, care se poate pune chiar şi cu o săptămână înainte", spunea în luna martie Ştefan Monus, directorul coordonator al proiectului din partea joint-venture-ului Max Boegl - Astaldi, care a construit stadionul. Cert este că deşi gazonul ar fi trebuit să fie bun de joc încă din 10 august, când trebuia să se dispute amicalul România - Argentina, acesta a fost aproape impracticabil şi o lună mai târziu.

Consorţiul format din firme cu origini în Germania şi Italia a subcontractat firma de construcţii Anconi din Bucureşti, cu afaceri de 4,8 mil. euro în 2010 şi 58 de angajaţi pentru realizarea întregului teren (inclusiv a sistemului de ventilaţie), iar Anconi a subcontractat mai departe firma Gama Verde din Focşani, special pentru montarea gazonului.

Gama Verde este o firmă controlată de omul de afaceri Adrian Oprişan, cu afaceri de 260.000 de euro în 2010 şi cinci angajaţi, pentru montarea stadionului. Reprezentanţii firmei Gama Verde nu au oferit informaţii despre valoarea acestui contract, în timp ce Adrian Oprişan, acţionarul firmei, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri.

"Gazonul a fost pus proaspăt, însă datorită condiţiilor meteo şi a ventilaţiei necorspunzătoare, rădăcina gazonului nu a crescut suficient pentru a se ancora în stratul de nisip/pământ. Oricum, nici UEFA nu recomandă ca un meci să aibă loc imediat după finalizarea lucrărilor în cadrul unui stadion. Ce pot să vă spun este că Primăria nu va mai plăti în plus pentru instalarea unui nou gazon", a precizat pentru ZF Romeo Boţocan, director general Max Boegl România.