Topul celor mai bune universităţi din România: unde se găsesc cele mai multe programe de masterat şi doctorat în 2011

Autor: Adelina Mihai 07.09.2011

Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Babeş- Bolyai" din Cluj, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Academia de Studii Economice sunt printre cele mai bune universităţi din ţară şi vor primi mai mulţi bani de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor de masterat şi doctorat.

Topul a fost realizat de către experţi ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) şi ai Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), precum şi specialişti din cadrul unei asociaţii internaţionale, Asociaţia Universităţilor Europene (EUA). Realizarea acestui clasament a fost posibilă datorită unui articol din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede ca universităţile să fie cladificate în trei categorii: universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică/ universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

Topul universităţilor: din septembrie, angajatorii vor şti de unde să-şi recruteze cei mai buni angajaţi

Evaluarea universităţilor s-a realizat pe baza unor criterii precum predarea şi învăţarea, cercetarea ştiinţifică, relaţia universităţii cu mediul extern şi capacitatea instituţională. Evaluarea universităţilor se realizează o dată la patru ani, iar rezultatul ierarhizării este valabil până la următoarea evaluare instituţională.

Principala consecinţă a acestei clasificări o reprezintă faptul că universităţile din categoria cea mai bună (universităţile de cercetare avansată şi educaţie) vor primi mai mulţi bani de la buget pentru organizarea programelor de masterat şi doctorat, numărul de locuri pentru aceste programe fiind cu aproape 20% mai mare decât în anii precedenţi. Universităţile din categoria a doua (universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică)primesc finanţare pentru programe de masterat în valoare aproape egală cu cea de anul trecut, însă ministerul le va diminua numărul de locuri la doctorat. Cele mai slab cotate universităţi - cele centrate pe educaţie - primesc un număr mai mic de locuri la masterat şi numai pentru programele care au fost considerate de calitate.

Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, a spus ieri, într-o conferinţă de presă şi citat de Mediafax, că aproximativ 80% din locurile la doctorat vor reveni universităţilor din categoria cercetare avansată şi educaţie. Pentru clasificare au fost evaluate peste 90 de unităţi de stat şi particulare.

Topul universităţilor loveşte din plin sistemul privat de învăţământ superior, odată ce majoritatea universităţilor private din ţară au fost incluse în categoria « centrate pe educaţie », în condiţiile în care acestea mizau pe creşterea numărului de studenţi la masterat ca urmare a reducerii numărului de absolvenţi de bacalaureat.

Practic, universităţile private vor fi nevoite să şcolarizeze mai puţini studenţi şi la licenţă (pentru că majoritatea absolvenţilor de bacalaureat se orientează către universităţile de stat), şi la masterat, pentru că au pierdut acest drept din cauza clasificării universităţilor.

În România există în prezent aproape 900.000 de studenţi, din care peste 680.000 sunt cuprinşi în universităţile de stat (la buget şi la taxă), restul fiind studenţi în cele 33 de universităţi particulare acreditate sau care au autorizaţie provizorie de funcţionare.

BAC 2011: Eşecul unei reforme care nu a ţinut cont de dezorganizarea socială

Anul acesta, elevii români au înregistrat cele mai slabe performanţe din istoria învăţământului, rata de promovabilitate la bacalaureat fiind de numai 53%, ceea ce înseamnă că numai 111.125 de liceeni au diplomă de bacalaureat cu care se pot înscrie la facultate.

Ministerul Educaţiei a stabilit ca în 2011 cifra de şcolarizare pentru ciclul universitar de licenţă să fie de aproape 63.000 de locuri, în timp ce pentru programele de masterat a alocat peste 35.000 de locuri. La doctorat sunt cele mai puţine alocări, de numai 3.500 de locuri.

I. Universităţi de cercetare avansată şi educaţie

II. Universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică

II. Universităţi de educaţie şi creaţie artistică

III. Universităţi centrate pe educaţie