Marius Cristescu, Grupul Bega: Turbulenţele externe vor mai dura cel puţin două luni de zile

Autor: Adrian Cojocar 08.09.2011

Marius Cristescu, proprietarul grupului Bega, care deţine companii pe bursă cu o capitalizare cu­mulată de 160 mil. euro, spune că activitatea din primul semestru a fost perturbată anul acesta de vremea nefavorabilă, dar se aşteaptă ca până la finalul anului companiile din grup să-şi majoreze afacerile cu 10% - 15%.

Grupul Bega, deţinut de fraţii Marius şi Emil Cristescu, rulează afaceri anuale care depăşesc 120 mil. euro.

Businessul grupului a fost afectat puternic în cei doi ani precedenţi pe fondul crizei. În 2008, cel mai bun an pentru grupul Bega, afacerile se ridicau la circa 250 mil. euro, potrivit reprezentanţilor companiei.

"În primul semestru afacerile au stagnat pentru că a fost o lună în plus de frig, însă pe tot anul cred că o să avem un avans de 10% - 15%. Faur Bucureşti şi Bega Tehnomet au mers bine pentru că au producţia destinată la export. La Bega Tehnomet, spre exemplu, este pentru prima dată când avem producţia asigurată şi pe anul viitor", a declarat Marius Cristescu.

Şapte dintre cele opt companii ale lui Cristescu care sunt listate pe piaţa RASDAQ, au înregistrat în primele şase luni o stagnare la nivelul afacerilor, respectiv un nivel de circa 92 mil. lei (21,8 mil. euro).

Pe de altă parte, profitabilitatea aceloraşi companii s-a îmbunătăţit substanţial, acestea raportând în primul semestru profituri cumulate de 7,8 mil. lei, faţă de un câştig de numai 0,1 mil. lei în acelaşi interval din 2010, arată datele de pe bursă.

Companiile lui Cristescu de pe bursă au o valoare cumulată de piaţă de 680 mil. lei (circa 160 mil. euro), însă au o lichiditate foarte redusă din cauză că cei doi oameni de afaceri concentrează aproape toate acţiunile şi au continuat să acumuleze pachete importante în ultima perioadă.

Cea mai valoroasă firmă a omului de afaceri este Bega Turism Timişoara (SCDE), compania care deţine hotelul de cinci stele Timişoara, având o capitalizare de 36,6 mil. euro.

Hotelul Timişoara a fost modernizat de curând în urma unor investiţii de 10 mil. euro şi fraţii Cristescu vor să mai aloce 9 mil. euro pentru o parcare subterană, un spa şi un centru de conferinţe.

"Bega Turism este deschis şi cred că inaugurarea oficială va avea loc în luna octombrie. Acum se lucrează la recepţie. Hotelul a fost extins de la 220 la 140 de camere şi are o rată de ocupare de 60%. Cred că ce-i peste 50% rată de ocupare este foarte bine", spune Cristescu.

Producătorul de material rulant şi utilaj greu Faur Bucureşti (FAU), controlat de fraţii Cristescu, şi-a majorat afacerile în primul semestru cu 31%, la 14 mil. lei, şi a raportat un profit uşor în creştere de 1,4 mil. lei. Totodată, Bega Tehnomet (TEHO) a înregistrat în aceeaşi perioadă un avans de 51% la nivelul afacerilor şi profitul s-a majorat substanţial la 1,5 mil. lei.

Proprietarul Bega spune că în Faur a investit în utilaje noi şi că noile comenzi au fost susţinute de investiţiile pe care le-a făcut pe platforma Faur.

"Un robot de sudură, echipamente în care am investit, înlocuieşte 18 sudori. Faur a început să reintre pe pieţe unde nu mai producea. De exemplu, acum produce cristalizatoare pentru fabricile de zahăr şi are comenzi în Senegal", a precizat Cristescu.

O altă firmă importantă din grupul pe care-l controlează este Foraj Sonde Craiova (FOSB), ale cărei afaceri au scăzut în primul semestru cu 11%, la 43,8 mil. lei. Totuşi compania a raportat un profit net de 3,1 mil. lei, faţă de un câştig de numai 0,3 mil. lei în intervalul similar din 2010.

Foraj Sonde Craiova deţine şi o participaţie de 7% din acţiunile Dafora Mediaş (DAFR), a omului de afaceri Gheorghe Călburean. Cele două companii sunt printre cele mai mari firme de foraj din România.

OMV Petrom a atribuit recent contracte de foraj în valoare de 248 mil. euro, cele mai mari contracte fiind câştigate de firma lui Cristescu, Foraj Sonde Craiova.

Aceasta din urmă va efectua pentru Petrom lucrări pe două loturi în valoare de 28,5 mil. euro şi respectiv 26,5 mil. euro.

"Contractele sunt semnate pe o perioadă de patru ani, aşa că nu este o cifră impresionantă, dar orice contract sigur că ajută. Valoarea anuală a contractelor este cam la acelaşi nivel cu perioada precedentă", mai spune Marius Cristescu.

Mai multe companii deţinute de omul de afaceri timişorean au aprobat transferarea acţiunilor de pe piaţa RASDAQ pe piaţa reglementată de la BVB, însă Cristescu spune că va mai amâna procesul din cauza turbulen­ţelor externe.

"Anul acesta sigur nu listez companiile pe bursă, probabil că anul viitor. Părerea mea este că turbulenţele de pe pieţe se vor menţine cel puţin două luni de zile şi în condiţiile acestea nu este un moment bun pentru listări. Singurul lucru care o să afecteze România în această perioadă este creşterea dobânzilor şi posibilitatea mai mică a statului şi companiilor de a se împrumuta", este de părere Cristescu.

La începutul anului 2009 Bega Minerale Industriale (BMI), deţinută de fraţii Cristescu, a deschis la Aghireşu o unitate de producţie de adezivi pentru gresie, faianţă şi polistiren. Fabrica are o capacitate de producţie de 60.000 de tone pe an. Cei doi oameni de afaceri din Timişoara au vândut la începutul acestui an grupului Knauf fabrica de adezivi pe care o deţineau în localitatea Aghireşu din judeţul Cluj în cadrul unei tranzacţii de peste 3 milioane de euro.

Fraţii Cristescu deţin, prin grupul Bega, circa 30 de firme din mai multe domenii, printre care industria chimică (Begachim, Chimforex), foraj petrolier (Foraj Sonde Craiova), comerţ (Bega Com), turism (Bega Turism), transport (Bega Trans Auto) şi imobiliare (Bega Imobiliare).

Firmele din grupul Bega au intrat în ultimii ani într-un proces de concentrare şi fuziune.

De exemplu, Foraj Craiova cu Foraj Vâlcea, Foraj Bascov şi Foraj Zădăreni, respectiv Bega Utilaje cu Bega Utilaj Construcţii şi Bega Ermat, cel mai mare închiriator de macarale din România. Imobiliarele s-au strâns la un loc, Bega Invest absorbind Bega Oltica.