O piesă considerată obscenă premiată la New York/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 09.09.2011
Festivalul Internaţional New York Fringe 2011, a 15-a ediţie, a anunţat la sfârşitul lunii august premiile de excelenţă pentru spectacolele prezentate. VJ Cinty Ionescu se numără printre câştigătorii din acest an, impresionând juriul, presa şi spectatorii cu designul video realizat pentru piesa "Nils' Fucked Up Day", de Peca Ştefan.


Juriul independent a fost alcătuit din 50 de profesionişti din domeniul teatrului. Distincţia venită din partea criticii americane reprezintă o recunoaştere a activităţii artistei emergente Cinty Ionescu, dar şi a spectacolului în sine. Cinty este la a doua prezenţă într-un festival de teatru din New York - după ce a făcut video design şi VJ-ing live pentru spectacolul "Concreţii" din Underground Zero Festival (2010).

După participarea, în premieră, la ediţia din 2007 a Festivalul Internaţional New York Fringe cu spectacolele "Bucharest Calling" şi "The Sunshine Play" (ambele scrise de Peca Ştefan şi regizate de Ana Mărgineanu) , Teatrul LUNI de la Green Hours a revenit la FringeNYC între 12 - 28 august 2011, cu spectacolul scris şi regizat de Peca Ştefan "Nils' Fucked Up Day". Teatrul LUNI a fost astfel singurul teatru independent din Europa de Est prezent în cel mai amplu festival teatral din America de Nord, devenind o prezenţă constantă în manifestările teatrale din metropola americană după două participări la FringeNYC (2007, 2011) şi una la Undergroundzero Festival (2011, cu spectacolul "Concreţii' în regia lui Alexandru Mihăescu). Institutul Cultural Român din New York a sprijinit toate aceste prezenţe ale teatrului românesc la New York.

Cu toate că a fost descrisă de unii critici drept "cea mai obscenă piesă din teatrul românesc actual", "Nils' Fucked Up Day" a fost şi continuă să fie un cert succes de public, fiind primită foarte bine de critica new yorkeză. (se poate citi mai mult aici: http://icrny.org/community_detail-381.html).

Mix de multimedia, interactivitate şi jocuri ale limbajului, spectacolul propune o manieră incitantă de a privi lumea contemporană şi stereotipurile sale. Din distribuţie fac parte unii dintre cei mai talentaţi tineri actori ai scenei (independente şi oficiale) din Bucureşti - Radu Iacoban, Cătălin Babliuc, Mădălina Ghiţescu, Ilinca Manolache şi Tudor Aaron Istodor.