De obicei pesimistă, ING pariază pe o creştere economică peste aşteptări în T3 VIDEO

Ziarul Financiar 09.09.2011
Trimestrul al treilea a început bine sub aspectul indicatorilor macro, dar şi semnalele din mediul de business sunt pozitive.


Luna iulie a venit cu veşti bune de la comerţul cu amănuntul, care a revenit în teritoriul pozitiv în condiţiile creşterii salariilor şi reluării uşoare a creditării. Şi producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, şi-a revenit în iulie, înregistrând o creştere de 5%, după ce în iunie ritmul de creştere a frânat la 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economistul-şef al ING Bank Nicolaie Chideşciuc, care este unul dintre cei mai mari pesimişti, a spus la ZF TV că el crede că vom avea o creştere economică de 0,7% faţă de trimestrul al doilea. BRD are o prognoză de 0,4 - 0,6 %.

Chi­deş­ciuc susţine că agricultura va aduce plusul cel mai important, dar din spate va fi susţinută de industrie, dar şi de uşoara revenire din comerţ şi servicii. Chiar dacă Europa merge pe nisipuri miş­că­toare, rezultatele macro nu sunt rele, spune el.

Din mediul de business, semnale pozitive din iulie au venit de la distribuitorii bunurilor de larg consum, industria auto, afacerile cu mobilă, companii de curierat sau marile aeroporturi.

Sorin Gavrilă, 44 de ani, antreprenorul băcăuan care controlează alături de Cristinel Lungu un business de aproape 230 mil. euro prin intermediul distribuitorului de bunuri de larg consum Simba Invest, spune că august a fost o lună mai bună decât în anii anteriori. "S-a resimţit o creş­tere a consumului cel puţin în zona Moldovei, pentru că s-au întors acasă românii care lucrează în Italia şi în Spania". Distribuitorii de bunuri de larg consum sunt practic primii oameni de afaceri care află cum vor merge afacerile giganţilor din FMCG, o piaţă de 20 mld. euro anual, şi cum s-a schimbat comportamentul de consum al românilor în funcţie de cererea venită de la magazine.

Iulie a adus primul semn pozitiv în industria auto după ce piaţa a crescut cu 8,2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, în condiţiile în care în primele şase luni vânzările de maşini noi erau în scădere cu 18%. Industria auto se numără printre sectoarele cele mai lovite de criză, iar semnele de creştere sunt aşteptate de toţi importatorii de maşini, care au pierdut vânzări de sute de milioane de euro în ultimii trei ani.

Şi afacerile cu mobilă vor avea un trimestru trei mai bun. "Trimestrul trei este net mai bun pentru Mobexpert. Acest lucru este posibil pentru că trimestrul trei din 2010 a început cu o mărire de TVA, iar luna iunie a anticipat multe din vânzările care ar fi trebuit să aibă loc în iulie", a declarat pentru ZF Dan Şucu, proprietarul Mobexpert. Şucu spune chiar că vânzările grupului vor fi în creştere cu 2-3% după primele nouă luni din acest an.