Jim Rogers, investitorul care a prăbuşit lira sterlină alături de Soros: Dacă Grecia intră în default, cumpăraţi cât de mult euro puteţi - VIDEO

Autor: Adrian Cojocar 11.09.2011

Jim Rogers, fostul partener de afaceri a lui George Soros, alături de care a reuşit să prăbuşească lira sterlină la începutul anilor '90, spune că în cazul în care Grecia nu-şi va mai putea plăti datoriile moneda euro se va deprecia foarte puternic dar acest lucru va reprezenta o oportunitate majoră de cumpărare a monedei europene.

Criza datoriilor din Grecia se transformă în psihodramă şi tragedie

"Nu datorăm nimic, nu plătim nimic, nu vindem nimic" - scandările protestatarilor din Grecia

Băsescu despre o revenire a crizei: Suntem pregătiţi şi ne rugăm la Dumnezeu

"Statele au experienţa falimentului de secole, nu este nimic nou în asta. Dacă nu poţi să-ţi plăteşti datoriile atunci intră în procedură de faliment şi reorganizează-te. Dacă Grecia intră în default atunci şi Italia, Spania şi Irlanda le vor urma iar acest lucru va cauza o depreciere substanţială a monedei euro. Ar fi multă suferinţă de acum şi până atunci, dar vai, dacă s-ar întâmpla acest lucru în următoarea lună sau aşa ceva cumpăraţi cât de mult euro puteţi", a spus Jim Rogers, citat de CNBC.

Potrivit lui, o depreciere majoră a euro ar face ca aceasta să capete o poziţie foarte puternică.

Costul de asigurare al datoriei Greciei a urcat joi la un nou maxim record, semnalând că există o probabilitate de 91% ca statul să nu-şi respecte obligaţiile privind datoriile, după ce economia elenă s-a contractat peste aşteptări.

Cine este germanul de la BCE care ar trebui să salveze euro?

Contractele credit default swap (CDS) pe cinci ani pentru asigurarea datoriilor au urcat joi cu 2,4 puncte procentuale, la nivelul record de 30,45 puncte, potrivit datelor companiei CMA, care urmâreşte preţurile din tranzacţiile de pe piaţa financiară.

Rogers, care a declarat recent că Statele Unite sunt în faliment şi nu-şi vor putea plăti datoriile, admite că are o expunere mai mare acum pe dolar decât în alţi ani.

Rogers a lăsat să se înţeleagă că dolarul îşi păstrează pentru moment calitatea de refugiu pe timp de furtună în Europa în condiţiile în care moneda europeană ar urma să cadă prima victimă problemelor greceşti.

Cu toate acestea, după ce continentul european se va curăţa de probleme după trecerea default-urilor, moneda euro va fi avantajată în faţa dolarului în condiţiile în care problemele din SUA vor continua să persiste din cauza gradului mare de îndatorare.

"Singurul motiv pentru care am expunere pe dolar este că toată lumea, inclusiv eu, este extrem de pesimistă şi de câte ori se întâmplă acest lucru trebuie să te poziţionezi de cealaltă parte a baricadei" , mai spune Rogers.