El este germanul care va salva euro? Joerg Asmussen, propus în locul lui Stark la BCE

Autor: Marius Oncu - Mediafax 11.09.2011

Germania l-a propus pe secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Joerg Asmussen pentru a-l înlocui pe Juergen Stark în consiliul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.

Stark, germanul cu cea mai înaltă funcţie la BCE, a anunţat, vineri că va demisiona, decizia fiind motivată, potrivit unor surse, de divergenţele cu majoritatea membrilor conducerii instituţiei în privinţa programului de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale al băncii.

"Dacă Grecia intră în default, cumpăraţi cât de mult euro puteţi"

Urmează o săptămână neagră pentru băncile din Franţa

"Guvernul german l-a anunţat pe şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, că îl propune pe Asmussen pentru a-i succeda lui Stark", a declarat Schaeuble într-o conferinţă de presă organizată în contextul participării la reuniunea G8 de la Marsilia.

Reuters, citând surse, l-a prezentat pe Asmussen de vineri ca înlocuitor probabil al lui Stark.

Juncker, şeful Eurogroup, organizaţie care reuneşte miniştrii de Finanţe din statele zonei euro, a afirmat că Asmussen ar fi o alegere excelentă pentru consiliul executiv al BCE.

"Euro nu poate fi salvat de o singură persoană, dar Asmussen ar fi cu siguranţă omul potrivit", a spus Juncker.

Secretarul de stat, figură centrală a măsurilor adoptate de Germania în privinţa crizei din zona euro, a declarat că este pregătit să accepte provocarea de a asigura stabilitatea economică a zonei euro.

Întrebat dacă a fost luat prin surprindere de decizia lui Stark, Schaeuble a spus: "Nu. Dar din păcate, din cauza independenţei BCE, încercările noastre de a-l convinge să nu demisioneze au eşuat".

Şefii finanţelor statelor din G8 s-au întâlnit la o zi după întrunirea liderilor G7 la Marsilia, pentru a promite un răspuns coordonat la încetinirea recuperării economiei mondiale, dar au oferit puţine detalii necesare calmării pieţelor financiare.