Prăbuşirea burselor creşte dependenţa de droguri şi alcool în centrul financiar londonez

Autor: Marius Oncu - Mediafax 11.09.2011

Problemle cu drogurile şi alcoolul cresc într-un ritm alarmant în City, districtul financiar al Londrei, din cauza prăbuşirii burselor, potrivit fondatorului unui serviciu de consiliere pentru dependenţă cu sediul în respectiva zonă a oraşului, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Declinul puternic al pieţelor de capital şi reducerile în masă de personal din sistemul bancar a determinat un număr record de angajaţi din City să apeleze la tratament pentru dependenţă, afirmă Richard Kingdon, fondatorul firmei de consiliere City Beacon. Kingdon a lucrat cu aproape 100 de clienţi în ultimii doi ani.

"Văd tot mai mulţi oameni care apelează la tot felul de substanţe pentru a face faţă stresului", a spus el.

Unul din clienţii acestuia, în vârstă de peste 40 de ani, a început să bea cantităţi mari de alcool la 25 de ani. Ulterior a trecut la cocaină şi a ajuns în imposibilitatea de a se opri din a-şi "trage bonusurile de şase cifre pe nas". De doi ani, însă, nu a mai consumat alcool şi nici droguri.

"Este plin de aşa ceva în City. Dealerii de cocaină nu au dat faliment pentru că m-am oprit eu. Pot să vă duc la cinci minute de aici în 15-20 de baruri unde ati putea cumpăra, în mod sigur, cocaină", a spus el.

Cultura din City, de asumare de riscuri, are un rol în această dependenţă, consideră bancherul. Superiorii acestuia erau interesaţi doar de profiturile pe care le genera, iar în scurt timp banii şi puterea s-au dovedit a fi prea mult.

Anul trecut, Marea Britanie a urcat pe prima poziţie în Europa în privinţa consumului de droguri, potrivit raportului anual al agenţiei antidrog a UE.