Programul Kogălniceanu - un fel de “Prima Casă” pentru IMM-uri - a demarat. Vor fi acordate împrumuturi de circa 3 mld. euro în 2011 şi 2012

Autor: Claudia Medrega 12.09.2011

Programul Kogălniceanu a demarat vineri, IMM -urile dornice să ia împrumuturi pentru capital de lucru având posibilitatea să depună cererile de finanţare pentru a accesa credite la costuri mici, garantate de stat, într-un interval de timp scurt.

Programul "Mihail Kogălniceanu" pentru IMM va susţine credite în valoare de circa trei miliarde euro în perioada 2011-2012, având în vedere nivelul garanţiilor care vor fi acordate de guvern pentru această măsură, care se ridică la 700 mil. euro, conform datelor Fondului de Garantare a IMM.

IMM-urile pot accesa o linie de credit de maxim 125.000 lei pe an (30.000 de euro), de trei-patru ori mai mică decât o linie de finanţare clasică, cu o dobândă parţial subvenţionată.

Statul suportă cheltuielile cu dobânda în limita unui nivel de 6,5% pe an, restul revenind în sarcina beneficiarului. Guvernul a alocat 24 milioane de lei în 2011 pentru subvenţionarea dobânzilor prin acest program, numărul liniilor de finanţare care ar putea fi acordate până la finalul acestui an fiind de aproximativ 4.000. Pentru anul următor, bugetul creşte la 70 mil. lei, iar pentru 2013 la 71 mil. lei.

Firmele care nu au garanţii suficiente pot cere garanţii de stat de până la 80% din linia de credit.

Valoarea creditului nu poate depăşi jumătate din cifra de afaceri a firmei din ultimele 12 luni, iar în cazul în care societatea mai are un credit, facilitatea va fi de doar 30% din rulajul din ultimul an.

Sunt eligibile pentru finanţare cu dobândă subvenţionată de stat firmele care nu au datorii restante la bugetul de stat sau la bănci, nu au înregistrat incidente majore la plata cu instrumente de debit în ultimul an, nu sunt în insolvenţă şi au minimum doi ani de activitate consecutivă.

Firmele trebuie să prezinte băncii garanţii colaterale de 40% din valoarea finanţării, pe lângă garanţia de 80% acordată de stat. Liniile de finanţare pot fi utilizate numai pentru cheltuieli curente şi se acordă pe o perioadă de maximum 12 luni.

Zece bănci şi-au anunţat până acum intenţia de a participa la acest program. Însă numai trei bănci - Alpha, OTP Bank şi Carpatica - au făcut publice condiţiile de creditare, dobânzile percepute fiind de circa 10% pe an.

Programul se desfăşoară până în 2013, un număr de 28.000 de firme având posibilitatea să acceseze finanţare până la finalul programului.

Companiile plătesc lunar doar dobânda aferentă sumelor utilizate, principalul fiind rambursat la expirarea liniei.

Subvenţia de la stat nu este achitată în cazul în care beneficiarul nu plăteşte partea sa din dobândă.