America şi-a plâns ieri în tăcere fiii

Autor: Paul Comşa 12.09.2011

Duminică, la comemorarea atacurilor te­ro­riste care au zguduit America, două raze albastre au ţâşnit din locul în care se înălţau cele două turnuri gemene.

"Am refuzat să trăim cu frica", spunea cu o zi înainte preşedintele Barack Obama.

Pe 11 septembrie 2001 optimismul şi sen­ti­mentul de siguranţă al poporului american au fost puse la grea încercare. Desfăşurarea eve­nimentelor de acum 10 ani la care newyorkezii au fost martori şi pe care întreaga lume le-a urmărit în direct la televizor a fost ruptă dintr-un scenariu apocaliptic. Din acea zi, dis­cur­surile despre libertăţi şi campaniile elec­to­rale au fost înlocuite cu tirade despre secu­ritate şi lupta internaţională împotriva tero­ris­mu­lui.

Ieri dimineaţă, la orele 8.46 şi 9.03 (ora locală), clipele fatidice în care acum zece ani cele două avioane deturnate loveau din plin tur­nurile gemene şi aduceau cu ele moartea a 3.000 de oameni, zeci de milioane de newyor­kezi şi de americani veniţi din toate colţurile ţării au păstrat un impresionant moment de re­cu­legere. Liniştea în care s-a cufundat unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii a fost pen­tru pu­ţină vreme întreruptă de preşedinţii Oba­ma şi George W. Bush, de primarul New Yorkului şi de vocile clare ale celor 167 de fa­milii care i-au pomenit pe cei dragi pieriţi în atentate. Simplitatea ceremoniei a fost însă um­brită de temerile provocate de un potenţial nou atentat din partea Al-Qaeda. Cei doi preşe­dinţi au fost înconjuraţi de un geam blin­dat, iar manifestările s-au desfăşurat în con­diţii de maximă securitate. Totuşi, mulţi newyor­kezi anunţaseră săptămâna trecută că ame­nin­ţă­rile nu îi vor împiedica să ia parte la co­me­morări.

Violenţele par însă departe de a se fi încheiat, iar luptele din Afganistan sunt la fel de actuale ca şi în urmă cu aproape zece ani. Comemorarea evenimentelor survine după ce, în urmă cu o zi, mulţi soldaţi ai NATO au fost răniţi în urma unui atentat sinucigaş care a avut loc la una dintre bazele militare ale NATO din Afganistan.

Talibanii au revendicat atacul cu bombă şi au marcat astfel una din cele mai sângeroase zile de la începerea conflictului. Un purtător de cuvânt al armatei americane a afirmat că 50 de soldaţi americani au fost răniţi dintr-un total de 89 de persoane.

Atacul de sâmbătă nu este singurul din ultimul timp. Luna trecută insurgenţii afgani au doborât un elicopter al armatei americane, omorând 38 de oameni dintre care 30 de soldaţi americani şi au atacat cu rachete principalul aeroport al SUA în Afganistan.