Degringolada de pe bursa franceză nu se mai opreşte. Investitorii se tem că băncile franceze sunt insuficient capitalizate pentru a face faţă expunerii pe Grecia

Autor: Adrian Voicu 12.09.2011

Cele mai mari trei bănci franceze continuă să fie lovite la bursa de la Paris de temerile privind o posibilă reducere a ratingurilor de către agenţia de evaluare financiară Moody's.

Pe căderi ale băncilor de aproape 14%, tot mai mulţi investitori cred că expunerea băncilor franceze pe Grecia ar putea duce la o naţionalizare fie totală fie parţială a acestora.

După şedinţa în scădere de vineri, băncile au continuat şi astăzi să cadă, BNP Paribas căzând în primele ore chiar şi cu 14%. În jurul orei 14:00, titlurile Credit Agricole au căzut cu 9,7%, în timp ce acţiunile Societe Generale au avut o scădere de 9,77%, iar BNP Paribas a coborât cu 13,86%.

Deşi nu pare să aibă o reacţie la temerile investitorilor, agenţia de rating Moody's a plasat ratingul celor trei bănci sub supraveghere, cu perspectivă negativă, la 15 iunie, ca urmare a expunerii pe datoria Greciei. În mod normal, este nevoie de trei luni pentru ca agenţia să ia o decizie cu privire la ratingul băncilor după ce acestea sunt puse sub supraveghere.

Încercările de a linişti piaţa ale guvernatorului băncii centrale a Franţei, Christian Noyer, nu par să fi avut efectele scontate: "Băncile franceze nu au nicio problemă cu lichiditatea şi nici cu solvabilitatea", a spus oficialul citat de Les Echos.

"Oricare ar fi scenariul grec şi oricare ar fi provizioanele ce vor trebui alocate, băncile franceze dispun de mijloacele necesare pentru a le face faţă", a spus Noyer.

Naţionalizarea parţială a băncilor este un "subiect prematur", este de părere ministrul industriei, Eric Besson.

Societe Generale, care pare drept cea mai fragilă dintre băncile franceze a fost puternic atacată pe bursă în această vară, valoarea de piaţă a acesteia ajungând la nivelul din martie 1995. Şi BNP Paribas a avut de suferit, capitalizarea fiind la nivelul din noiembrie 1998. Credit Agricole, listată la bursă din 2001, este cotată la cele mai scăzute niveluri de la intrarea pe bursă.