Manpower: Efectele noului Cod al muncii nu se vor vedea în economie până când nu scade nivelul contribuţiilor sociale

Autor: Adelina Mihai 13.09.2011

"Estimăm ca Guvernul să culeagă adevăratele roade ale noului Cod al muncii la 6-12 luni după ce va reduce CAS-ul. Deşi în acest moment piaţa muncii din România se află într-o poziţie aparent mai bună decât în urmă un an - în mare măsură şi datorită îmbunătăţirilor considerabile aduse noului Cod al muncii - creşterea angajărilor nete poate fi oricând înfrânată de efectele economice sau demografice externe. Suntem optimişti cu privire la evoluţia angajărilor în lunile următoare, însă totodată precauţi cu privire la 2012", spune Valentin Petrof, 35 de ani, country manager al Manpower România.

După intrarea în vigoare a noului Cod al muncii (1 mai), numărul de noi contracte adăugate pe piaţa muncii în două luni a fost de 192.000, potrivit datelor de la Ministerul Muncii. Economiştii spun însă că scăderea contribuţiilor sociale cu 3% ar crea 100.000 de noi locuri de muncă.

Studiul Manpower, care măsoară intenţiile de angajare al 763 de angajatori de pe piaţa locală, a folosit un indicator - previziunea netă de angajare - rezultat în urma diferenţei dintre procentul de companii care urmează să facă angajări şi procentul de angajatori care urmează să facă disponibilizări. Astfel, angajatorii au raportat o previziune netă de angajare pentru ultimul trimestru al acestui an de 11%, în scădere cu 9% faţă de trimestrul anterior.

Pesimismul angajatorilor în ceea ce priveşte intenţiile de angajare ar putea fi o consecinţă a perioadei în care s-a realizat studiul, când pieţele bursiere se aflau sub o presiune majoră şi se prevedea o revenire a recesiunii în SUA.

"Perspectiva privind angajările la nivel global se menţine puternică, în special în comparaţie cu pe­ri­oada similară a anului trecut, când previziunea netă de angajare se afla la valoarea de 0%. În prezent, prog­noza este cu 11% mai puternică", a mai spus Petrof.

Cele mai optimiste planuri de angajare le au angajatorii din sud-vestul ţării şi din regiunea Bucureşti - Ilfov, unde indicatorul arată o previziune netă de angajare de pesre 13%. Cele mai multe angajări se vor face pe final de an în sectorul retail, în industria prelucrătoare şi în construcţii.

Manpower România este unul dintre jucătorii din top 5 de pe piaţa serviciilor de resurse umane, care a în­registrat anul trecut o cifră de afaceri estimată la

18,7 mil. euro, în creştere cu 48% faţă de anul anterior. Principalii competitori ai companiei sunt Adecco România, Lugera & Makler, Trenkwalder sau APT.

Cine este Valentin Petrof