Ştii mai bine de ce are nevoie Naţional Arena? De ce ai nevoie pentru a administra noul stadion

Autor: Maria MANOLIU 13.09.2011

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea să recupereze o parte din banii investiţi în proiectul Arena Naţională prin concesionarea stadionului către o firmă privată, care să îl administreze. Potrivit unui proiect de hotărâre, iniţiat de primarul general, concesiunea se va face pe o durată cuprinsă între 45 şi 49 de ani.

În primii patru ani ai concesiunii Primăria Capitalei nu va primi niciun euro redevenţă, urmând ca apoi să primescă 15% din profitul net obţinut de firma care va primi, în concesiune, stadionul de 55.000 de locuri.

La sfârşitul celor 45-49 de ani, municipalitatea va recupera maximum 18 de milioane de euro, după cum se precizează în proiect. Construcţia stadionului Arena Naţională a costat peste 220 milioane de euro, ceea ce înseamnă că în peste 40 de ani se va recupera sub 10% din investiţia iniţială.

Proiectul promovat de primarul Capitalei a fost respins sau amânat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de cinci ori până acum. Primarul general a declarat în repetate rânduri că renunţă şi că va introduce proiectul pe ordinea de zi a CGMB până când va fi aprobat.

Vezi pe www.gandul.info ce obligaţii va avea operatorul privat care va administra Naţional Arena.