Ati auzit de telocite? Sunt celule care regenerează inima, au fost descoperite de cercetători români, iar acum SUA şi China se bat pe ele

Autor: Ioana David 13.09.2011

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat intenţia să finanţeze cu sume impresionante cercetările cu privire la Telocite în timp ce China i-a invitat pe cercetătorii români în repetate rânduri să continue cercetările în marile laboratoare din Shanghai şi Beijing. Aşa arată o invitaţie adresată presei de către Institutul Naţional de Patologie Victor Babeş la o conferinţă despre telocite.

« Telocitele - descoperire a echipei de cercetători de la Institutul "Victor Babeş" condusă de Acad. Laurentiu M. Popescu, continuă să revoluţioneze lumea medicală internaţională », se mai arată în invitaţie.

Telocitele sunt celule care există în organe şi care potrivit cercetărilor de la momentul actual ar avea rol în regenerarea inimii.

Potrivit Mediafax, cercetătorii de la Institutul "Victor Babeş"au descoperit întâmplător, în timp ce făceau studii ale celulelor din intestin, prezenţa unor celule care împreună cu cele stem ar putea reface muşchiul inimii afectat de infarct.

Analizând aceste celule, cercetătorii au ajuns la o concluzie foarte importantă, şi anume că atât inima, cât şi creierul au puterea de regenerare.

Telocitele sunt nişte celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemănătoare prelungirilor neuronilor), prezente în aproape toate organele corpului. Ele nu pot fi văzute la microscopul obişnuit, întrucât prelungirile sunt sub limita de detecţie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranţă fragmente de telopode, dar au fost ignorate ori trecute cu vederea.