Premierul Chinei: Lumea trebuie "să-şi facă curat în propria ogradă", nu să se bazeze pe China. Bursele asiatice încheie ziua pe minus

Autor: Adrian Voicu 14.09.2011

Premierul chinez Wen Jiabao, în faţa apelurilor tot mai disperate de a susţine ţările europene îndatorate, a semnalat că ţările dezvoltate ar trebui mai degrabă să-şi reducă deficitele şi să creeze locuri de muncă decât să se bazeze pe o intervenţie de salvare a economiei mondiale din partea Chinei, scrie Bloomberg.

"Ţările trebuie mai întâi să-şi facă curăţenie în ograda proprie", a spus Wen în cadrul Forumului Economic Mondial care s-a desfăşurat în Dalian - China. "Ţările dezvoltate trebuie să adopte politici fiscale şi monetare responsabile. Ceea ce este cel mai important acum este prevenirea unei extinderi a crizei datoriilor suverane în Europa".

În urma declaraţiilor, bursele asiatice au avut o evoluţie negativă, indicele regional MSCI Asia Pacific scăzând cu 2,1%. La bursa din Tokio, indicele Nikkei 225 a avut un declin de 1%, în timp ce indicele bursei sud-coreene Kospi a câzut cu 2,7% după ce a fost închisă timp de două zile.

Indicele australian S&P/ASX a avut o scădere de 1,2%, iar indicele bursei din Hong Kong, Hang Seng, a coborât cu 1,3%.