România, fals în licitaţii/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion 16.09.2011

Pe la 1929 Principesa Ileana înnobila bronzul prin placheta umanitară: Dei Mater Stella Mares. Fiica Regelui Ferdinand şi a cochetei Maria, îndrumată de Ion Jalea şi Jean Steriadi, aducea un colţ din faleza cu coloane corintice de la Balcic pe o plachetă rugăciune: deasupra largului mării scrie cu majuscule: "NĂDEJDE PENTRU CEI ÎN PREAJMA VIEŢII, APĂ VIE PENTRU CEI ÎNSETAŢI, ODIHNĂ PENTRU CEI OSTENIŢI, PACE PENTRU CEI SBUCIUMAŢI." Este reversul plachetei! Pe faţă, acolo unde este şi semnătura, este dedicaţia şi rugăciunea în latină: "DEI MATER STELLA MARES ORA PRONOBIS". Niciun cuvânt despre România... Sculptarea şi emiterea plachetei sunt unele dintre gesturile nobile ale familiei regale, care a făcut România Mare.

La o licitaţie dedicată regalităţii (27 sept. Opera Naţională www.artmark.ro), placheta a ajuns obiectul de deschidere. Deschide de fapt o mică istorie a regalităţii, o mică istorie care cuprinde de la elemente oficiale, documente, însemne regale, medalii, fotografii, la fragmente comune de viaţă, de la brichete, o cană (halbă) de bere, un lornion, o ramă foto, farfurii, tacâmuri, manuşi de damă, un set de toaletă etc... Multe dintre obiectele licitate nu au trecut niciodată măcar pe lângă vreun reprezentant al Casei Regale dar au legătură cu educaţia, eleganţa, eticheta, nobilii acelei Românii. Minunat este că preţurile sunt pentru toată lumea, de la zeci la zeci de mii de euro, preţuri atipice pentru Casa Artmark, colecţionară de vânzări de sute de mii de euro altfel.

Din păcate România regală este doar o amintire... Fără muzeu, cu istoria ruptă în fragmente, regalitatea este încă o poveste spusă fragmentar pentru tineri. Aşa cum este de fapt şi istoria românilor simpli din toate timpurile. Nicolae Grigorescu, liderul artelor plastice de la noi, a pictat peisaje, oameni, case care nu mai există astăzi. La fel şi Luchian, Tonitza, Petraşcu, Ressu etc. La orice licitaţie de artă vedem altă Românie, la trecut, parcă fără nicio legătură cu cea de astăzi.

Balcicul Principesei Ileana şi "Casele la malul mării" pictate de Pacea (estimare 2.000 euro, www.goldart.ro), "Ciobănaş pe Valea Doftanei" imortalizat de Nicolae Grigorescu şi "Plimbare prin Pădurea Sinaiei" văzută de Vermont prin 1902 (artmark.ro)... sunt poate doar imagini idilice de atunci, dar cert fragmente de viaţă fără vreo legătură cu ceea ce trăim astăzi... Melancolie? Unde sunt "Copacii" pictaţi de Nicolae Dărăscu (preţ pornire 50.000 de lei pe 20 sept.), ori cei desenaţi în acuarelă de Octav Angheluţă (1.000 de lei pe 20 sept. www.alis.ro)? Plajele lui Petraşcu nu seamănă cu cele ale Silviei Radu, şi ele pe cale de dispariţie. "Cârciuma la Rucăr" a lui Grigorescu, unul dintre cele mai scumpe tablouri de la licitaţiile de azi, cândva un punct esenţial pentru oamenii locului nu poate concura cu nicio variantă Bamboo, Gaia sau Office.

Piaţa Universităţii din Bucureşti, în şantier astăzi, poate fi revitalizată şi după modelul interbelic imortalizat de Margareta Sterian (o guaşă de 2.000 de lei la pornire). Cişmigiul lui Spiru Chintilă din 1948 este evaluat la 1.000 de euro, "Piaţa de flori" a lui Paul Scorţescu la 2.000 de euro, iar o "Scenă din Ardeal" a lui Ressu ajunge la 20.000 de euro. "Casele din târgul Iaşilor" pictate cândva de Adam Bălţatu rămân ca imagine document, la fel şi scena cu trăsură, "În vizită", rememorată de Rudolf Schveitzer Cumpăna. "Les baigneuses" "curtate" de Pallady nu mai pot fi văzute astăzi, nici o postură atât de realistă pentru un "Nud" precum celebra Aise a lui Ressu...

România de azi apare parcă mai greu în lumea artelor. Sunt vândute imagini "vechi", trecute, uşor de admirat, pregătite pentru momente de reverie... O altă Românie, falsă, căci cea reală, "crudă", este încruntată din cauza crizei, anchetată de intrigi politice, arătată cu degetul pentru clipe de viaţă murdară. Nu este de mirare că participarea la licitaţiile de artă devine un reflex de refugiu pentru cei care caută încă imagini, clipe pur şi simplu frumoase. Şi atunci, la final, schimb titlul articolului: România, înfrumuseţată prin licitaţii!

artalicitata.blogspot.com