Un grup elveţian cu acţionari necunoscuţi a preluat Moldomin Moldova Nouă, care exploatează 30% din rezervele locale de cupru

Autor: Adrian Cojocar 16.09.2011

Compania elveţiană Mineco, care mai deţine trei exploatări miniere în Serbia şi Bosnia, va prelua producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă în cadrul uneia dintre cele mai mari tranzacţii din sectorul minier românesc, dacă sunt luate în calcul şi investiţiile asumate de 150 mil. euro

"Preţul real este compus din valoarea ofertei în urma negocierilor care nu poate fi făcută public încă, preluarea obligaţiilor de mediu în valoare de 68 mil. euro pe care în alte condiţii ar fi trebuit să le facă statul şi investiţii minime pe care noi le-am prevăzut la 50 milioane de euro, însă în urma negocierilor firma câştigătoare s-a angajat să deruleze investiţii de 150 milioane de euro", a declarat Răzvan Zăvăleanu, managing partner al RTZ & Partners, lichidatorul Moldomin.

În cursa pentru rezervele de cupru ale Moldomin s-a aflat şi omul de afaceri George Brăiloiu, care a depus una din cele două oferte pentru compania minieră prin intermediul firmei KDF Energy, pe care o controlează, însă ulterior şi-a retras oferta, după cum spune Răzvan Zăvăleanu.

Elveţienii, despre care există foarte puţine informaţii, şi-au exprimat de mai mulţi ani intenţia de a prelua pro­du­cători de cupru din România, în 2006 Mineco împreună cu Metanef Group şi Rudnik G. Milanovac din Serbia arătându-se interesaţi de procesul de privatizare a şase companii minere printre care se număra şi Moldomin. Acţionarii Moldomin nu sunt cunoscuţi. Metanef este controlată de omul de afaceri Ştefan Mărginean.

Singurele informaţii disponibile legate de Mineco apar în prezentarea RTZ & Partners. Lichidatorul spune că "Mineco AG este un grup de companii care acţionează în diferite ţări şi domenii de activitate, grupul deţinând deja 3 mine, toate în stare de funcţionare, două fiind situate în Serbia, iar una în Bosnia".

Moldomin este o exploatare minieră din Transilvania care se află în procedură de faliment după ce firma care a deţinut-o, Cuprom Baia Mare, a intrat la rândul său în fa­li­ment. Cuprom a fost controlată de doi dintre cei mai puternici, dar şi discreţi oameni de afaceri din România, Horia Simu şi Horia Pitulea. Cuprom a avut în perioada 2000-2006 afaceri de peste 200 mil. euro, dar a intrat în dificultate în condiţiile prăbuşirii preţului la cupru în 2008.

Rezerve evaluate la un miliard de euro

Potrivit specialiştilor din industrie, Moldomin ar de­ţine circa 30% din rezervele de cupru ale României, adică în jur de 300 mil. tone de cupru. Cu toate acestea nu toate rezervele pot fi exploatate, de interes fiind în prin­ci­pal mi­nele de suprafaţă pentru care Moldomin deţine licenţe de exploatare pentru încă 11- 12 ani.

La începutul anului, când cotaţia cuprului a atins un nivel record de 10.000 de do­lari/tonă, Zăvăleanu estima că rezervele de cupru ale Mol­domin care pot fi exploatate ar putea valora 1 mld. euro, echivalentul a 100.000 de tone de cupru, iar în urma va­lorificării acestei cantităţi s-ar putea obţine un profit de 300-400 mil. euro.

În prezent preţul cuprului cu livrare imediată de la bursa din Londra se învârte în jurul nivelului de 8.700 de dolari/tonă, după ce cotaţia a dat înapoi pe fondul te­me­rilor investitorilor privind încetinirea economiei globale, însă se menţine încă peste nivelurile de dinainte de înce­pe­rea crizei.

Un proces complicat

"În continuare ANRM trebuie să verifice dacă firma câştigătoare întruneşte toate condiţiile teh­ni­co-finan­ciare prevăzute de legea minelor, respectiv dacă poate să exploateze bogăţiile subsolului. Credem însă că nu va fi nicio problemă pentru că acestea erau prevăzute deja în caietul de sarcini", a precizat Zăvăleanu.

Procesul de vânzare a Moldomin a fost blocat de ANAF de la începutul lunii august şi până pe data de 8 septembrie ca urmare a unei ordonanţe prezidenţiale, însă judecătorul sindic a respins cererea de anulare a procedurii de valorificare a bunurilor Moldomin.

Cu activitatea sistată, Moldomin a raportat anul trecut pierderi de 26 mil. lei şi afaceri de doar 1,7 mil. lei. Compania a acumulat datorii de peste 260 mil. lei în principal către stat. În urmă cu 10 ani, Moldomin avea peste 2.000 de angajaţi, iar în prezent mai are câteva zeci de salariaţi.

Lichidatorul RTZ & Partners a fost reprezentat în tranzacţie de casa de avocatură Grigorescu Ştefănică, în timp ce Nestor a reprezentat firma elveţiană.