CE acuză tarife preferenţiale acordate Wizz Air de Aeroportul Timişoara, în dauna Carpat Air. Ce spune compania

Autor: Neagu Lidia-Ileana 15.09.2011

Comisia Europeană consideră că tarifele preferenţiale acordate companiei Wizz Air de către Aeroportul Timişoara reprezintă ajutor de stat, care ar putea prejudicia "semnificativ şi ireparabil" concurentul CarpatAir şi solicită României o poziţie în termen de maxim o lună.

"Comisia adoptă opinia preliminară potrivit căreia acordul din 2008, care a condus la neplata taxelor de aeroport, precum şi norma care acordă rabaturi suplimentare de 72 % până la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de peste 70 MTOW, constituie fără îndoială, în conformitate cu o practică consacrată, ajutor de stat", se arată într-un document al Comisiei publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Wizz Air au declarat că relaţia de afaceri investigată este avantajoasă pentru părţile implicate şi aduce beneficii importante călătorilor.

"Acest pas face parte din procedura standard a unei investigaţii a Comisiei Europene. Ca urmare a acestei etape avem dreptul în mod oficial să ne demonstrăm punctul de vedere în faţa Comisiei Europene, ceea ce vom face în timp util. Rămânem convinşi asupra faptului că relaţia de afaceri investigată este complet justificabilă atât din punct de vedere legal, cât şi al perspectivei comerciale, că reprezinta o situaţie avantajoasă pentru părţile implicate şi că aduce beneficii substanţiale pentru călători", a declarat Attila Dankovics, director de marketing, comunicare şi vânzări la Wizz Air.

Comisia a deschis la finele lunii mai o investigaţie la sesizarea Carpat Air cu privire la relaţiile contractuale dintre aeroportul din Timişoara şi Wizz Air, respectiv un contract de marketing încheiat în 2008 şi neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane de euro, precum şi reduceri suplimentare de 72 % până la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate.

CE consideră că un astfel de tratament preferenţial ar putea avea drept efect scoaterea forţată de pe piaţă pe unele rute a unicului concurent al Wizz Air, compania Carpat Air.

"Comisia adoptă opinia preliminară potrivit căreia, fără o recuperare provizorie a ajutorului acordat companiei Wizz Air, Carpatair ar putea să fie obligat să solicite insolvenţa. Prin urmare, Comisia adoptă opinia preliminară potrivit căreia, în acest caz, sunt îndeplinite condiţiile privind existenţa unui risc grav de prejudiciere semnificativă şi ireparabilă a unui concurent", se precizează în document.

Totodată, Comisia a observat că Wizz Air, în cazul celor cinci perechi de oraşe pe care concurează cu Carpatair, încearcă să elimine de pe piaţă compania Carpatair, folosindu-se de ajutor de stat ilegal.

Astfel, CE consideră că dacă Carpatair ar fi obligată să renunţe la cele cinci rute pe care concurează, acest lucru ar conduce, de asemenea, la o situaţie de monopol al companiei Wizz Air pe aceste rute.

"Un astfel de monopol ar putea conduce la prejudicierea substanţială şi ireparabilă nu doar a companiei Carpatair, dar şi a consumatorilor. În ceea ce priveşte măsura şi datorită caracterului urgent al chestiunii, autorităţile române sunt invitate să îşi prezinte observaţiile în termen de o lună de la data primirii prezentei scrisori", arată sursa citată.

Ministrul Transporturilor Anca Boagiu a declarat la deschiderea anchetei că susţine demresul Comisiei şi că dacă "schema" aplicată companiei Wizz Air se va dovedi a fi incorectă, ministerul va lua "măsurile care se impun", care pot merge până la schimbarea conducerii Aeroportului Timişoara.