Premierul Greciei îşi anulează călătoria în SUA invocând nevoi mai presante în propria ţară. Intră Grecia în faliment?

Autor: Adrian Voicu 18.09.2011

Premierul grec George Papandreou şi-a anulat o călătorie ce ar fi urmat să fie făcută în acest weekend în Statele Unite pentru a se ocupa de criza tot mai adâncă cu care se confruntă Grecia, informează Reuters.

Ministrul de Finanţe Evangelos Venizelos a negat orice zvonuri legate de o iminentă intrare a Greciei în default ca motiv al anulării călătoriei premierului, spunând că asemenea discuţii sunt "ridicole".

"Comentariile şi analizele privind o iminentă intrare în default sau falimentul nu sunt doar iresponsabile dar şi ridicole", a spus Venizelos într-un comunicat.

"În fiecare weekend Grecia... este subiectul unor atacuri organizate de speculatori pe pieţele internaţionale".

Papandreou s-a aflat la Londra, fiind în drum spre mai multe întâlniri cu ONU şi FMI în momentul în care a decis să facă cale întoarsă după o discuţie cu ministrul de finanţe.

"Premierul a considerat că nu ar trebui să fie în altă parte. Vrea să se asigure că toate angajamentele Greciei (făcute partenerilor UE) sunt îndeplinite", a declarat pentru Ruters purtătorul de cuvânt al guvernului Ilias Mossialos.

Conform unei surse guvernamentale care a dorit să îşi păstreze anonimatul Atena se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea partenerilor europeni în vederea luării de măsuri adiţionale pentru a continua să primească bani din fondul de salvare de 110 miliarde de euro.

"Este o problemă de încredere. Partenerii noştri vor paşi concreţi şi angajamente, iar istoria noastră de până acum nu inspiră încredere", a spus oficialul.

Săptămâna care urmează va fi una în care Grecia ca trebui să reia negocierile cu inspectorii UE şi FMI care vor analiza evoluţia fiscală a ţării înainte de a elibera încă o tranşă de 8 miliarde de euro în octombrie.