Ajutorul de stat acordat Wizz Air de Aeroportul Timişoara este ilegal şi trebuie anulat

Autor: Mirabela Tiron 19.09.2011

Discounturile acordate de aeroportul din Timişoara companiei aeriene ungare low-cost Wizz Air, de până la 85% din tarifele operatorului aerian, reprezintă un ajutor de stat ilegal care trebuie anulat, potrivit decizieiTribunalului Timiş într-un proces iniţiat de Carpatair împotriva aeroportului internaţional Traian Vuia din Timişoara.

"Acordarea discountului nu poate fi justificată din punct de vedere economic; totodată beneficiarul discounturilor, Wizz Air, plăteşte o sumă neglijabilă pentru taxele de aeroport care nu este suficientă nici măcar pentru acoperirea cheltuielilor generate de operarea pe aeroport. Prin urmare, un investitor privat, acţionând în condiţii economice identice, nu ar fi acordat un asemenea discount", potrivit deciziei tribunalului din Timişoara.

Investigaţia cu privire la relaţiile contractuale dintre aeroportul din Timişoara şi Wizz Air, respectiv un contract de marketing încheiat în 2008 şi neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane de euro, precum şi reduceri suplimentare de 72 % până la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate, s-a deschis la sesizarea companiei aeriene Carpatair, cu hub-ul la Timişoara.

Mai mult, în decizia tribunalului se menţionează că măsura este selectivă întrucât singurul beneficiar al acestor discounturi este Wizz Air iar în această situaţie se instituie o discriminare evidentă între transportatorii aerieni care folosesc aeronave mai mici şi Wizz Air întrucaât, cei dintâi nu ar putea beneficia de acest discount nici dacă ar transporta un număr mai mare de pasageri ori dacă ar avea un număr mai mare de aterizări/decolări decât Wizz Air.

"Măsura distorsionează concurenţa şi afectează comerţul dintre Statele Membre întrucât prin facilităţile acordate Wizz Air (constând în reduceri de pâna la 85% din tarifele practicate), aceasta este capabilă să îşi reducă costurile de exploatare şi să îşi consolideze poziţia pe piaţă", potrivit Tribunalului din Timişoara/