Sika vrea să vândă materiale de construcţii de 1 mil. euro în Republica Moldova

Autor: Cristi Moga 20.09.2011

Compania Sika România, subsidiara locală a producătorului de materiale de construcţii Sika din Elveţia, a intrat pe piaţa din Moldova printr-un parteneriat cu firma Eneia Group şi îşi propune pentru 2012, primul an integral de activitate, realizarea unei cifre de afaceri de 1 mil. euro.

În România Sika a realizat venituri de 8 milioane de euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 20%.

"Cu toate că Sika intră pe noi pieţe doar prin inaugurarea de subsidiare proprii, afinităţile culturale şi lingvistice dintre ţara noastră şi Republica Moldova au dus la decizia ca această piaţă să fie alocată diviziei din România printr-un parteneriat cu Eneia Group", a declarat Ileana Nicolae, directorul general al Sika România.

Sika se aşteaptă ca vânzările cele mai mari să fie realizate pentru produse precum hidroizolaţii, sigilanţi, adezivi, membrane PVC, aditivi şi mortare speciale.

Reprezentanţii Sika apreciază că piaţa materialelor chimice pentru construcţii din Republica Moldova este la nivelul celei româneşti din anii '90. Pentru început compania se va adresa în primul rând clienţilor din zona corporate şi mai puţin consumatorilor individuali.

"După ce am analizat structura pieţei din Republica Moldova, am decis împreună cu partenerul nostru să abordăm, pentru început, clienţii de business", a mai spus reprezentantul Sika.

Firma a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 15,3 milioane de euro şi un profit net de 0,3 milioane de euro la o echipă de 51 de angajaţi.

Jucătorii din piaţa de construcţii caută în ultimii ani noi destinaţii pentru produsele şi serviciile lor pentru a compensa scăderea afacerilor la nivel local.

În ultimii ani printre proiectele pentru care Sika a furnizat produse se numără terminalul nou al Aeroportului Henri Coandă-Otopeni, autostrada Transilvania, autostrada Arad-Timişoara sau centrele comerciale Iulius Mall Timişoara sau Sun Plaza Bucureşti.

Sika a intrat pe piaţa locală în 2002, cu un birou de vânzări la Bucureşti, preluând ulterior şi compania Heidelberger Materiale de Construcţii. Sika este structurată în două divizii - Divizia de Construcţii şi Divizia Industrie, iar printre principalii competitori ai companiei se numără companii precum Henkel, Mapei sau BASF.