Ce facultate trebuie să urmezi ca să obţii 700 de euro net la angajare. Care este sectorul cu cele mai mari creşteri de salarii

Autor: Adelina Mihai 21.09.2011

Salariile oferite tinerilor absolvenţi ai facultăţilor cu profil IT (cibernetică, automatică şi calculatoare sau electronică) încep de la 700 de euro net pe lună, iar un angajat cu experienţă în software ajunge până la 1.500 euro net/lună.

Companiile din sectoarele IT, telecom şi outsourcing continuă angajările şi oferă salarii tot mai competitive pentru a atrage candidaţi, în condiţiile în care acestea au rămas domeniile cu cel mai mare deficit de talente în ultima perioadă.

"Ofertele salariale au crescut cu 15% anul acesta pentru poziţiile scoase la concurs în domeniul IT, pentru că mulţi specialişti au plecat în străinătate, iar companiile au rămas cu poziţii descoperite şi cu nevoia de angajaţi. În domeniul software se oferă salarii mai mari pentru că este o meserie grea, care presupune mulţi ani de şcoală şi care nu este pentru toată lumea", spune Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul grupului de firme cu activităţi în domeniul resurselor umane APT.

Deşi un studiu al companiei Manpower arată că majoritatea angajatorilor şi-au mai redus din optimism în ceea ce priveşte previziunile de angajare pentru ultimele trei luni din acest an, cel puţin 75 de companii vor participa anul acesta la târgul de joburi "Angajatori

de top", care se organizează la finele lunii octombrie.

Dell Services, Google, Adobe, Oracle, Hewlett-Packard, Infineon Technologies, Accenture sau Genpact sunt doar câteva dintre companiile care vor scoate câteva zeci sau sute de joburi la concurs luna viitoare.

La târgul de cariere de anul trecut, organizat de compania cu activităţi în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions, au participat 75 de companii care au scos la concurs peste 1.600 de joburi.

"Printre angajatorii cu planuri mari de recrutare în această toamnă am observat un interes crescut al companiilor ce reprezintă industriile IT, telecom şi outsourcing", a spus Adrian Stănescu, project manager al "Angajatori de top". Târgul de cariere va avea loc în perioada 28-29 octombrie, la Sala Palatului din Capitală.

Adobe România, spre exemplu, subsidiara locală a celui mai mare producător de aplicaţii de design grafic din lume, caută peste 30 de specialişti care să ocupe poziţii de Software Development Manager, project&people management, server-side development (Java, .NET) sau client-side development (JS, CSS, AS), potrivit datelor de pe site-ul companiei.

"Candidaţii căutaţi pentru poziţiile din IT trebuie să fie absolvenţi de Politehnică sau ai Facultăţii de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice, însă sunt candidaţi buni care au absolvit şi Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti", a adăugat Marinescu.

Salariile medii ale angajaţilor din IT sunt printre cele mai mari din economie, ajungând la peste 890 de euro net în iulie, de 2,5 ori mai mari decât salariul mediu net pe economie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Anual, peste 1.500 de tineri ies de pe băncile facultăţilor cu profil IT şi electronică din Capitală, aceasta fiind cel mai mare centru universitar de pe piaţa locală.