Antreprenorii, pe plus, firmele de stat, pe minus

Ziarul Financiar 21.09.2011

Cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români au ajuns la un nivel cumulat al cifrei de afaceri cât cele mai mari 35 de companii de stat, de 10 mld. euro, iar eficienţa administrării private este demonstrată de faptul că primele au raportat un câştig net de 430 mil. euro, în timp ce firmele de stat au avut pierderi de 500 mil. euro anul trecut.

Cu toate că a fost cel mai dur an pentru economia locală, doar 9 din cele 100 de companii antreprenoriale au acumulat pierderi, în timp ce la stat 13 din 35 de firme sunt adevărate găuri negre. În 20 de ani de la revoluţie, antreprenorii români încep să aibă anvergură şi afacerile lor să conteze pe plan local.

Problema este că privatizările făcute până acum doar prin investitori strategici au dus toate companiile puternice în mâini străine, iar antreprenorii români a trebuit să crească de la zero fără capital.

Ziarul Financiar a extins ieri analiza companiilor de stat la o listă de peste 120 de firme, o analiză care scoate în evidenţă faptul că firmele mici de la mijlocul clasamentului reuşesc să obţină profituri, chiar dacă marjele sunt reduse şi mai "îndulcesc" datele clasamentului.