Gherghina, MFP: Este foarte posibil să avem o revizuire a creşterii economice pe 2012. Analizăm posibilitatea taxării băncilor

Autor: Miruna Badea 21.09.2011

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina a declarat, miercuri, că este posibilă o revizuire a creşterii economice pe 2012, nu neapărat din cauze interne, ci din motive legate de funcţionarea restului Uniunii Europene.

"E foarte posibil să avem o revizuire a creşterii pe 2012, nu atât datorită a ceea ce se întâmplă în România, cât a legăturilor cu alte state din UE", a declarat Gherghina.

Gherghina a adăugat că, în acest context, vor trebui analizate cu atenţie modalităţile de stimulare a creşterii în statele UE, dar şi maniera în care va reuşi România să se integreze în acest cadru.

"România este o ţară care primeşte de la UE mai mult decât contribuie în momentul de faţă", a spus secretarul de stat.

Secretarul de stat a arătat că resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor, variantă pe care România încă o analizează.

"Resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor, lucru pe care şi noi îl studiem şi avem nevoie de elemente suplimentare pentru a vedea impactul asupra României. Să nu ne trezim cu băncile care vor avea probleme, ceea ce va genera probleme mai departe. Va trebui să facem impactul foarte atent", a explicat Gherghina.

Gherghina a mai spus că pentru România cel mai important suport de dezvoltare şi creştere economică îl reprezintă resursele de la UE care pot fi utilizate în creşterea economică.

Prognoza actuală a Guvernului indică pentru anul viitor o creştere economică de 3,5-4% şi ar putea fi modificată în curând, în urma discuţiilor cu reprezentanţii FMI şi cei ai Comisiei Europene.