Stema URSS considerată "contrară ordinii publice şi bunelor moravuri" de tribunalul UE

Autor: Mediafax 21.09.2011

Tribunalul Uniunii Europene a decis că fosta stemă a URSS nu poate fi înregistrată ca "marcă comunitară", refuzul fiind întemeiat pe un articol care prevede posibilitatea de a respinge o marcă dacă ea este contrară "ordinii publice şi bunelor moravuri" existente chiar şi într-o anumită zonă a UE.

"Tribunalul a respins o acţiune în anulare formulată împotriva deciziei Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OAPI) prin care se respinge cererea unei societăţi de a înregistra drept marcă comunitară o reprezentare grafică identică cu stema fostei URSS. Având în vedere legislaţia şi practica administrativă din anumite state membre, OAPI a considerat că simbolurile în cauză urmau să fie percepute ca fiind contrare ordinii publice şi bunelor moravuri de o parte importantă a publicului vizat din acele state membre ale Uniunii Europeane care au fost supuse regimului sovietic", se precizează într-un comunicat de miercuri al instituţiei.

În decizia pronunţată marţi, Tribunalul UE a considerat că OAPI "nu a săvârşit o eroare de apreciere atunci când a constatat că marca solicitată era contrară ordinii publice şi bunelor moravuri în percepţia publicului relevant din Ungaria".