Flori pentru Kafka/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 23.09.2011

Încă se mai poate vizita, azi, 23 septembrie, la Clubul Calderon, Str. J. L. Calderon nr. 39, Sector 2, expoziţia de pictură "Flori pentru Kafka" a pictorului Ovidiu Kloska, deschisă la 13 septembrie 2011, în prezenţa criticului de artă Ruxandra Garofeanu.

"Această serie de lucrări - spune pictorul - face trimitere la metafizica apropierii, la spaţiul populat cu un vas cu flori, apropiere văzută ca o secţiune a unei eternităţi temporale personale, în care elementele vegetative sunt transfigurate în elemente metafizice, transcendente. Astfel, la limita figurativului, imanenţele luminii devin reflexii şi transparenţe onirice, florescenţa devine sferă, în interiorul căreia persistă urmele trecerii, ale uzurii, ale ciclicităţii. Titlul seriei, deşi aparent sugestiv, nu face trimitere la absurdul prozaic şi angoasant prezent în universul lui Kafka, ci, mai curând, pleacă de la ideea de îngheţare a timpului fizic personal printr-un simplu exerciţiu meditativ de pură contemplare a vecinătăţii. Pentru mine, ca artist, natura statică este un pretext perfect pentru a genera un joc vibrant între ideea de perenitate şi volatilitate a lumii pe care o percepem în jurul nostru şi esenţa spiritului uman: conştiinta. Florile mele sunt expresia unei meta-realităţi subtile, unde privitorul este invitat la meditaţie, la exerciţiul spiritului, în descoperirea acelei energii pe care cu toţii o posedăm, şi care rezonează cu liniştea de la începutul începutului."

Născut în 1977 la Roman, KLOSKA (Ovidiu Cloşca) a absolvit în 2000 Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Secţia Radiocomunicaţii Digitale. Trăieşte şi creează în Focşani. A participat la mai multe expoziţii de grup, a avut mai multe expoziţii personale în ţară şi în străinătate.

"Prezenţă bine conturată intelectual, dispus la dialoguri substanţiale şi neconvenţionale, pictor şi poet totodată, Ovidiu Kloska nu lasă să se întrevadă formaţia sa profesională de politehnist sadea. Altfel spus, raţionalismul presupus de tainele ingineriei se mai poate regăsi doar în aplicaţia cu care navighează pe internet, unde comunică în limbaj post-modern şi-şi semnează epistolele virtuale cu incitanta formulă sunt kloska. În rest, avem a face cu un spirit liber, deschis către orizonturile fanteziei, unde prezenţa îngerilor gladiatori gestionează spaţiile insomniilor lucide şi se metamorfozează în picturi insolite. Exersarea şi performanţele în tehnicile moderne ale designului publicitar i-au adus reputaţie şi au devenit antecamera picturii. În fapt, poet deghizat în pictor, Ovidiu Kloska
vrea să propună omului modern un alt tip de imagerie, unde locurile comune ale picturalităţii tradiţionale nu-şi mai găsesc locul. Nu respinge clasicii, dar nici nu-i sacralizează printr-o devoţiune fără limite. Se simte, în toate, un om liber. De aici, amprenta personală a fiecărei imagini care se concentrează aproape exclusiv în jurul unui concept abstract, neliniştitor prin mesajul multisemantic." (Valentin Ciucă - critic de artă)