Indicele BET a doborât minimele şi nu sunt semne că scăderile se vor opri aici

Autor: Adrian Ionut Cojocar 23.09.2011

Principalul indice al Bursei de la Bucureşti, BET, a spart ieri pragul de 4.350 de puncte şi a atins cel mai redus nivel din toamna anului 2009 pe fondul corecţiilor severe de pe plan extern.




Principalele burse europene au reacţionat dur, cu scăderi de 4-5%, după discursul din ziua anterioară al lui Ben Bernanke, preşedintele băncii centrale a SUA, care a spus că există riscuri majore în ceea ce pri­veş­te perspectivele economice. Temerile inves­ti­to­ri­lor privind reintrarea celei mai mari economii în recesiune au dus principalul indice american, S&P 500, în jos cu 2,9%.

Totodată, agenţia de rating Moody's a anunţat că a redus ra­tin­gu­rile unor bănci importante, pre­cum Citigroup, Bank of America şi Wells Fargo, iar agenţia de rating S&P a redus ra­tingul altor şap­te bănci italiene în contextul crizei dato­riilor suverane.

"Aceste corecţii erau antici­pa­te de o serie de analişti de pe plan extern. Cât timp vor persista pro­ble­me­le legate de supraîndato­rarea sta­telor putem asista la seisme pe pieţe şi nu exclud ca in­dicele S&P 500 să coboare pentru puţin timp sub ni­velul de 1.000 de puncte. Singurul remediu pen­tru situaţia actuală ar fi luarea de mă­suri ra­dicale atât în SUA, cât şi în Europa şi mă gân­desc la un bail-out (ajutor finan­ciar - n. red.) major în jurul ci­frei de 1.000 mld. euro sau poate chiar mai mult la nivelul sec­torului bancar european care să repo­zi­ţio­neze pieţele pe o direcţie pozitivă", spu­ne Adrian Lupşan, di­rec­torul general ad­junct al firmei de brokeraj Inter­capital Invest. El consideră că este puţin probabil ca Grecia să ia mă­suri importante de austeritate în urmă­toa­rele săptă­mâni care să convingă pieţele că se în­dreap­tă spre di­recţia cea bună, în con­diţiile în care aceste măsuri au lipsit în ultimele luni.

"Totuşi nu cred că Grecia va fi lăsată să intre în de­fault tehnic şi se vor lua alte măsuri, precum reeşalo­na­rea datoriilor, însă băncile tot vor avea de suferit şi vor ne­cesita sume im­por­tante. Este de ajuns ca pieţele globale să facă noi mi­nime pentru a se de­clan­şa o nouă pa­nică. Intrăm într-o zo­nă de vo­la­tilitate extremă", crede Lupşan. El se aşteaptă ca bursele mature să co­boa­re cu încă 10-12% în această toam­nă, iar pe fon­dul acestor scăderi bur­sa lo­cală să înre­gis­treze corecţii de până la 30%.

"Statistic, toamna este cea mai vul­ne­rabilă perioadă pentru pieţele de ca­pi­tal din per­spec­tiva unor ştiri negative."

Andrei Anghel, directorul general al firmei de consultanţă în investiţii Start Trade Con­sult, spune că evoluţia bursei va depinde de răspunsul pe ca­re-l vor lua autorităţile în problema datoriilor. "Scăde­rile pieţelor reflectă nervozitatea inves­tito­ri­lor şi pre­siu­nea la care BCE şi principalele guverne sunt supuse pen­tru a lua o decizie concretă în privinţa da­to­ri­ilor su­ve­rane. Probabil că un default aproape ine­vi­tabil al Gre­ciei va coagula interesele europene pentru ca o astfel de situaţie să nu se mai repete. Scă­derile pot con­ti­nua, însă un răspuns decisiv la nive­lul UE care să in­dice o schimbare de politică va sprijini pieţele pe termen scurt", spune Anghel.