Viteza luminii a fost depăşită într-un experiment Cern

Autor: Radu Racu 23.09.2011

Un experiment efectuat la Cern, cel mai mare laborator de fizică din lume, a relevat că anumite particule pot călători aparent mai repede decât viteza luminii, o ipoteză care zguduie din temelii fundamentele pe care se bazează cercetările fizice de la Einstein încoace, scrie Financial Times.


Antonio Ereditano, liderul experimentului Opera de la laboratorul elveţian, a anunţat că în cadrul experimentului, raze de neutroni au călătorit pe o distanţă de 730 de kilometri de la Cern, în Elveţia, la Gran Sasso, în Italia cu circa 60 de nanosecunde (o nanosecundă este a miliarda parte dintr-o secundă - n. red.) mai repede decât viteza luminii (300.000 de km pe secundă).


Diferenţa de doar 0,01% reprezintă un punct de cotitură în cercetarea vitezelor superluminice. Teoriile actuale ale fizicii stipulează că viteza luminii este limita absolută care nu poate fi depăşită decât prin implicarea unor factori externi, cum ar fi dimensiuni paralele sau "găuri de vierme".


Dezoperirele experimentului Opera trebuie certificate printr-un contraexperiment individual.


Există însă un alt experiment similar realzat în 2007 la laboratorul Fermilab, din SUA, în care razele de neutroni au depăşit viteza luminii, însă savanţii au ignorat atunci diferenţa pentru că au considerat că se încadrează într-o marjă de eroare în calculele lor.