Şeful Erste: Vom investi pe alte pieţe banii alocaţi Ungariei

Autor: Razvan Voican 26.09.2011

Grupul austriac Erste, care controlează BCR, va realoca altor pieţe fondurile destinate anterior dezvoltării afacerilor din Ungaria, ca reacţie la decizia statului maghiar de a permite persoanelor fizice cu credite în valută să le ramburseze anticipat şi integral la cursuri fixe semnificativ mai mici decât în piaţă.

Andreas Treichl, CEO al Erste, acuză Ungaria că nu mai garantează securitatea investi­ţiilor din punctul de vedere al stabilităţii legislaţiei şi spune că din această cauză mai multe investiţii străine pe termen scurt se vor muta spre alte pieţe precum Cehia, Slovacia şi România. În acelaşi timp, bancherul austriac a spus că Erste nu va pleca din Ungaria ca urmare a măsurilor adoptate de guvern şi va proteja interesele deponenţilor clienţi ai Erste Bank Ungaria. "Nu permit să fim izgoniţi prin politici care creează un mediu economic ostil."

Johann Strobl, şeful riscului la Raiffeisen Bank International, a declarat că guvernul Austriei a încercat să intervină pe lângă executivul maghiar, însă ungurii au refuzat să discute. El

s-a declarat mulţumit că nu există indicii privind intenţii similare în Polonia şi România.