România rămâne încă o piaţă tare bună, spune şeful E.ON România

Autor: Roxana Petrescu 02.10.2011

România rămâne încă o piaţă tare bună, consideră Frank Hajdinjak, director general al E.ON România, în condiţiile în care perioada de criză mondială durează mai mult decât estimările iniţiale şi nu mai există o efervescenţă a companiilor în ceea ce priveşte lansarea de proiecte noi, ca în 2004.



"Nimeni nu se aştepta ca această perioadă de criză să dureze atât. Nu cred că putem spune că globalizarea a murit, ci doar că este mai focalizată pe acele zone care pot aduce stabilitatea în această perioadă. Nu mai trăim perioada din 2004, când exista o efervescenţă a companiilor în ceea ce priveşte lansarea de noi proiecte. Cu toate acestea, România rămâne încă o piaţă tare bună", spune şeful E.ON România.

Chiar dacă are perspective bune, compania germană a adoptat politica paşilor mărunţi pe piaţa locală în alte domenii în afara distribuţiei şi a furnizării de energie electrică şi gaze naturale.

E.ON are din 2008 un parteneriat cu statul român şi cu italienii de la Enel pentru dezvoltarea unei centrale pe cărbuni de 800 de MW la Brăila, dar Hajdinjak spune că abia anul acesta se va face campania de proiect.

În ceea ce priveşte sectorul de energie regenerabilă, nemţii spun că au în dezvoltare proiecte cu o capacitate de 70-100 MW în regiunea Moldovei, care pot ajunge până la 200 MW, dar o decizie fermă de investiţie se va lua tot spre sfârşitul acestui an.

Ţinând cont de toate aceste incertitudini şi de o creştere uşoară a consumului de energie electrică şi de gaze naturale din zona pe care o deserveşte, Moldova, Hajdinjak speră ca rezultatele din 2011 să fie apropiate de cele de anul trecut.

Grupul are în România circa 6.500 de angajaţi.

E.ON şi-a construit poziţia pe piaţa locală preluând în 2005 fostele Electrica Moldova şi Distrigaz Nord.