Trei hărţi utile pentru economiile la pompă: harta preţurilor la benzină, harta preţurilor la motorină şi harta taxelor şi impozitelor în preţul final al carburanţilor

Autor: Roxana Petrescu 27.09.2011

Chiar dacă preţul carburanţilor a crescut, în lei, cu peste 11% de la începutul acestui an, harta preţurilor la benzină şi motorină din cele 27 de state membre ale UE plasează România pe ultimele locuri, vecinii de la sud fiind singurul loc de unde se poate cumpăra un litru de benzină sau de motorină mai ieftin.

Astfel, potrivit statisticilor europene, pe data de 12.09.2011, un litru de motorină în România costa 1,23 de euro, la bulgari litrul se putea achiziţiona cu 1,16 euro în timp ce în Marea Britanie de exemplu litrul de motorină se putea cumpăra cu 1,62 de euro.

La benzină lucrurile stau aproximativ similar. În România un litru costă 1,24 de euro, la bulgari benzina se poate cumpăra cu 1,19 euro, în timp ce englezii plătesc 1,57 euro.

În ceea ce priveşte ponderea taxelor în preţul final plătit la pompă, 48% din preţul unui litru de benzină din România pleacă spre stat şi 44% din preţul unui litru de motorină este reprezentat de taxe.