Presiunea pe dobânzi scumpeşte creditele în lei. Aşteptaţi-vă să crească rata la credite pentru că Ministerul de Finanţe are nevoie de bani

Autor: Razvan Voican 26.09.2011

Piaţa monetară interbancară continuă să deseneze dinţi de fierăstrău în evoluţia ratelor ROBOR pe o zi, cu salturi bruşte de la 2,5% la peste 6% la fiecare început de perioadă în care băncile trebuie să constituie la BNR rezervele minime obligatorii.

În funcţie de lichiditatea disponibilă pe piaţă, aceste salturi pot fi mai moderate, însă nu şi de această dată: dacă joia trecută rata ROBOR overnight era la 2,56%, ieri a sărit la 6,29% pe an.

Mişcarea ascendentă a ajuns şi la ratele ROBOR pe trei luni, folosite în multe cazuri drept bază de cost pentru preţul creditelor în lei. În perioada martie - august 2011 BNR reuşise să gestioneze lichiditatea din piaţă astfel încât ROBOR la trei luni să rămână sub plafonul de 6% pe an, considerând că astfel sprijină creditarea în moneda naţională chiar dacă ţine dobânda-cheie îngheţată.

Situaţia s-a schimbat însă din a doua jumătate a lunii august, când dobânzile s-au aşezat peste nivelul de 6% chiar dacă BNR a făcut nu mai puţin de patru injecţii de lichiditate prin opera ţiuni repo (furnizare de lichiditate contra titluri de stat) - frecvenţă nemaiîn tâlnită din 2009.Faţă de nivelurile din primăvară, rata ROBOR la trei luni este acum cu circa 0,8 puncte procentuale mai ridicată, ceea ce poate antrena o scumpire sesizabilă a creditelor indexate la această referinţă.

Ieri, dobânda publicată de BNR a depăşit nivelul ratei-cheie de 6,25% care ar putea fi luat în discuţie în şedinţa de politică monetară de joi.

Tendinţa de creştere a dobânzilor pe piaţa monetară s-a transmis chiar şi la ratele ROBOR pe şase luni Ð de asemenea bază de cost pentru credite în lei, mai ales pentru cele pe termene mai lungi. Pentru că nu se tranzacţionează prea mult această scadenţă, ROBOR la şase luni este mult mai stabilă decât dobânzile pentru scadenţe mai scurte, însă chiar şi aşa se vede în ultima perioadă o creştere.

De la niveluri de 6,5% în primăvară, ROBOR la şase luni a ajuns acum la 6,77%, ceea ce reprezintă atingerea unuia dintre cele mai ridicate niveluri din acest an.

Presiunea pe dobânzi a fost resimţită şi de Ministerul Finanţelor în ultima perioadă. Astfel, a repărut o situaţie de tensiune în care Trezoreria statului nu-şi mai respectă programul de emisiune anunţat şi recurge chiar la respingerea în bloc a ofertelor.

În contextul în care BNR a vorbit despre încurajarea creditării în moneda naţională şi pregăteşte un regulament de restricţionare a creditului în valută, unii analişti încep să se gândească la o posibilă reducere a rezervelor minime obligatorii la lei care reducă presiunea pe dobânzile din piaţă.