Certuri la nivel înalt: Ministrul rus al Finanţelor, Aleksei Kudrin, a demisionat

Autor: Ioana Bojan 26.09.2011

Ministrul rus al Finanţelor, Aleksei Kudrin, şi-a prezentat luni demisia, acceptată de Kremlin, după ce a declarat că este în dezacord cu preşedintele Dmitri Medvedev, a anunţat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Natalia Timakova, relatează AFP.

"Preşedintele Rusiei a semnat un decret referitor la demisia vicepremierului şi ministru al Finanţelor Aleksei Kudrin", a declarat Timakova, citată de agenţiile ruse.

Întrebat de agenţia RIA Novosti dacă şi-a dat demisia, Kudrin a răspuns laconic la telefon: "Da".

Anterior, în cursul zilei de luni, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a somat pe ministrul de Finanţe să demisioneze sau să-şi confirme loialitatea, după ce acesta a declarat că nu va participa la un nou Guvern sub conducerea sa.

"Dacă nu sunteţi de acord cu politica preşedintelui, pe care o pune în practică Guvernul, aveţi o posibilitate, să demisionaţi. Dacă estimaţi că există dezacorduri, vă puteţi semna demisia aici şi acum", a declarat Medvedev, potrivit agenţiei Itar-Tass.

"Trebuie să vă hotărâţi foarte repede şi să-mi daţi un răspuns astăzi: sau plecaţi de la principiul că dezacordurile la care faceţi referire nu există şi atunci ar trebui să vă explicaţi. Dacă aceste divergenţe există, nu văd altă soluţie", a adăugat el.

"Puteţi să primiţi sfaturi de la cine vreţi, dar atât timp cât eu sunt preşedinte, eu iau acest gen de decizii", a precizat preşedintele, după ce Kudrin a răspuns că intenţionează să discute această problemă cu premierul Vladimir Putin.