Tensiunile anti-rome s-au agravat în Bulgaria: trei răniţi şi 100 de arestări. Mulţimile s-au înarmat cu bâte şi topoare

Autor: Mediafax 27.09.2011

Trei persoane, între care doi poliţişti, au fost rănite şi aproximativ 100 de manifestanţi au fost arestaţi luni seara în mai multe oraşe din Bulgaria pe fondul tensiunilor antirome, după incidentele care au provocat moartea a două persoane săptămâna trecută, a anunţat poliţia, scrie Mediafax.

La Plovdiv, romii, înarmaţi cu topoare şi bâte, s-au pregătit să întâmpine eventualii agresori, potrivit televiziunii naţionale.

Manifestaţiile, organizate graţie reţelelor sociale pe Internet , au loc în urma unui incident grav produs vineri seara la Katuniţa, un sat din sudul ţării, cu o puternică minoritate de romi. Doi tineri au murit aici şi alte cinci persoane au fost rănite după un accident rutier provocat de membrii familiei liderului local al romilor, Kiril Raşkov.

Tensiunea nu încetează să crească de atunci în toată ţara. Atunci când locuitorii din Katuniţa au protestat faţă de "impunitatea familiei Raşkov", au fost organizate manifestaţii în toată ţara "împotriva impunităţii ţiganilor".

Acest lucru s-a întâmplat în pofida avertizării lansate luni de şeful statului, Gheorghi Părvanov şi de premierul de dreapta Boiko Borisov, împotriva unei agravări a tensiunilor etnice, amândoi afirmând că la originea incidentelor se află "un conflict între persoane".

Această creştere a tensiunilor etnice, fără precedent de 20 de ani, coincide cu campania pentru alegerile prezidenţiale şi municipale din 23 octombrie.

Pentru a încerca să calmeze jocul, Guvernul a anunţat deschiderea unei anchete fiscale privind veniturile familiei Raşkov.