Liderul romilor din centrul scandalului Katuniţa: Kiril Raşkov este un căldărar care a venit din România

Autor: Mediafax 27.09.2011




Liderul romilor din Katuniţa, satul din sudul Bulgariei afectat de violenţe la acest sfârşit de săptămână, Kiril Raşkov ar fi venit din România, potrivit unui alt lider al comunităţii rome, citat de Plovdiv24, scrie Mediafax.

"Aşa ceva nu s-a întâmplat în Ajhasan Mahala în ultimii 50 de ani. Şi toate acestea din cauza lui Kiril Raşkov, un căldărar care a venit din România", a declarat Inan Aliev, unul dintre liderii comunităţii, citat de Plovdiv24, relatează site-ul Novinite.com.

"Nimeni nu are nevoie de război", a declarat la rândul său Mehmed Asan, un alt lider al minorităţii.

Acestea au fost reacţiile liderilor neoficiali ai celor patru cartiere din Plovdiv, cu populaţie minoritară, care au apărat pacea etnică şi toleranţa în urma revoltelor care ameninţă să se transforme în violenţe entice.

Liderii comunităţii din cartierele populate de etnici romi şi turci s-au întâlnit duminică cu Aleksandr Dolev, care conduce temporar municipalitatea Plovdiv, şi cu mai mulţi oficiali municipali, a declarat site-ul local Plovdiv24.bg.

Plovdiv, care se laudă cu toleranţa sa tradiţională şi cu diversitatea etnică şi religioasă a populaţiei încă din Evul Mediu, a devenit centrul unor ciocniri interetnice între bulgari şi romi la acest sfârşit de săptămână, după uciderea în apropiere de satul Katuniţa a unui tânăr în vârstă de 19 ani de către asociaţi ai lui Kiril Raşkov.